Srijeda, 10 Aprila, 2024

Šta Kinezi spremaju: Satelitski snimci iz pustinje otkrili njihove planove za invaziju

IZVORklix.ba

Nove satelitske fotografije prikazuju lažnu verziju tajvanskog predsjedničkog ureda na poligonu za vojnu obuku u kineskoj regiji Unutrašnje Mongolije.

Novo mjesto za vojnu obuku prvobitno je identificirao korisnik na X-u, nekadašnjem Twitteru , pod imenom @sfx_ewss.

Ranije u martu, viši američki admiral rekao je Odboru za oružane snage SAD-a o prijetnjama koje kineska vojna modernizacija pod čelnikom Xi Jinpingom predstavlja Tajvanu, rekavši da bi Narodna oslobodilačka vojska mogla biti spremna za invaziju na Tajvan do 2027.

Kina smatra Tajvan dijelom svog historijskog teritorija, iako Peking nije direktno kontrolirao samoupravni otok od kada je Komunistička partija Kine preuzela kontrolu nad kineskim kopnom 1949.

Fotografije obvajeljene na Sinergiseovoj web stranici Sentinel Hub pokazale su da je izgradnja lažne palate započela u martu 2021. i bila gotovo dovršena do oktobra 2021. Newsweek je pristupio najnovijim satelitskim snimkama koje potvrđuju postojanje plana ceste i građevina koje oponašaju tajvanski predsjednički ured u Taipeiju.

U julu 2015., kineska državna televizija, Centralna televizija Kine, prikazala je vojnu vježbu u bazi za obuku Zhurihe u Unutarnjoj Mongoliji. Vježba je pokazala kako vojnici Narodne oslobodilačke vojske napadaju zgradu sličnu uredu tajvanskog predsjednika, napisao je J. Michael Cole, viši nerezidentni saradnik Globalnog tajvanskog instituta sa sjedištem u Washingtonu, u The Diplomatu , međunarodnom časopisu za aktualne događaje.

“Kao što je činio ranije u prošlosti, Peking šalje signal glasačima u Tajvanu da donesu ‘ispravan’ izbor (glasaju za favoriziranog kandidata, Hung Hsiu-chu iz KMT-a) i upozorava na posljedice ako ne uspiju povinovati se (glasanjem za Tsai Ing-wen iz opozicione Demokratske progresivne stranke)”, napisao je Cole 2015.

The Diplomat je u augustu 2015. izvijestio da je Kina izgradila lažnu zgradu koja podsjeća na tajvanski predsjednički ured za vojnu obuku. Zgrada je izgrađena između 2014. i 2015. godine, prema satelitskim snimkama koje je objavio The Diplomat .

Newsweek je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova i tajvansko ministarstvo vanjskih poslova za komentar putem e-pošte.

“Sve indikacije upućuju na to da Narodna oslobodilačka vojska ispunjava direktivu predsjednika Xi Jinpinga da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027.”, rekao je admiral John Aquilino, komandant američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva, u pripremljenom svjedočenju američkim oružanim snagama Odbor za službe 20. marta.

“Iako Narodna Republika Kina tvrdi da radije želi postići ujedinjenje mirnim putem, Xi se neće odreći uporabe sile”, dodao je Aquilino.Uprkos ovim zabrinutostima, drugi najviši američki vojni dužnosnici i članovi obavještajne zajednice vjeruju da Kina želi koristiti miroljubiva sredstva za ponovno ujedinjenje Tajvana sa svojim teritorijem.

Kada se predsjednik Joe Biden sastao s kineskim čelnikom u San Franciscu prošle godine, Xi je rekao Bidenu da prestane naoružavati Tajvan.

“Američka strana trebala bi poduzeti stvarne korake kako bi ispoštovala svoju obvezu nepodržavanja ‘nezavisnosti Tajvana’, prestati naoružavati Tajvan i podržati mirno ponovno ujedinjenje Kine”, rekao je Xi tokom sastanka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE