Utorak, 9 Aprila, 2024

Emotivni govor kćerke Abdulaha Sidrana na komemoraciji: “Imao je sreće u ovom nesretnom životu”

IZVORklix.ba

Kćerka Abdulaha Sidrana Miranda Sidran u emotivnom obraćanju na komemoraciji za svog oca – obratila se prisutnima te ispričala kakav je on bio mimo profesije te podsjetila na rečenicu koju je često izgovarao.

Brojne kolege, porodica i prijatelji prisustvovali su komemoraciji u Narodnom pozorištu, a posebno je emotivan govor bio njegove kćerke Mirande.

“Ja neću reći ništa o književniku, pjesniku, piscu, scenaristi – ja ću reći kakvo je on lice imao kao otac nas troje. Svakog dana nam je pokazivao koliko voli život i učio da volimo život. Budio nas je muzikom – prije svih bi otišao po kifle, postavio bi sto – novine, doručak, a onda bi mijenjali Politiku i Oslobođenje i ispunjavali ukrštene riječi te slušali uglavnom operne arije”, kazala je na početku svog obraćanja.

Kazala je kako ih je uvijek učio da su muzika i humor najvažnije što postoji i da bez njih nema života, čak je stvorio i jedan anagram: “Muzika je jak izum”.

VIDEO PRILOG

“Pored toga nas je učio da je važno svako jutro ispočetka biti odlučan i spreman promijeniti svijet”, dodala je u nastavku, “Bez obzira što smo se svaki put uvjeravali da je to uzalud”, ispričala je.

Potom se s knedlom u grlu osvrnula i na kraj njegovog života: “Dok se gasila njegova čitalačka moć i dok mu je korak sve više podrhtavao – ostalo mu je samo da gleda kako je sam rekao ‘da gleda po vascijelu noć u nebo i da ništa ne razumije”.

“Završit ću s jednom njegovom rečenicom koju je ponavljao često: ‘Imao sam puno sreće u svom nesretnom životu'”, kazala je prije nego se zahvalila svima koji su njihovoj porodici pomagali posljednjih dana.

Podsjetimo, Abdulah Sidran preminuo je ove subote u 80. godini nakon duge i teške bolesti. Komemoraciji u Narodnom pozorištu prisustvovale su brojne poznate ličnosti, uključujući Feđu Štukana, Nihada Uka, Benjaminu Karić, Ferida Buljubašića, Hanku Paldum, Jasnu i Pjera Žalicu, Ejupa Ganića itd.

Dženaza će biti klanjana danas poslije ikindije namaza (15:40) u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a potom će uslijediti ukop.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE