Utorak, 9 Aprila, 2024

Koliko je realno da EU ovog mjeseca otvori pregovore sa BiH? Novi izvještaj pokušao je dati odgovor

Igor Davidović iz Centra za primijenjene evropske studije i Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI), autori su izvještaja u kojem su pokušali dati odgovor na to kako BiH može tokom ovog mjeseca otvoriti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

U izvještaju je akcenat stavljen i upućen poseban apel da Evropska unija kod odluke o otvaranju pregovora pristupi bez iluzija, bespotrebne euforije i isključivo na osnovu činjenica.

Potom, u izvještaju “Kako do odluke o otvaranju pregovora?”, autori smatraju da je od svih potencijalnih kandidata, Bosna i Hercegovina najnepripremljenija za članstvo.

“Uz 14 ključnih prioriteta iz 2019. godine i devet koraka iz 2022. godine, BiH je u odnosu na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju kandidatkinja sa najdužom i najtežom listom uslova za otvaranje pregovora i još uvijek kandidatkinja sa najmanjim brojem ispunjenih uslova”, smatraju autori.

Dalje navode i to da je BiH, u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju, jedina kandidatkinja koja je – zahvaljujući prije svega vlastima u entitetu Republika Srpska – nazadovala u ključnim područjima od trenutka kada je postala kandidatkinja za članstvo u EU u decembru 2022.

Stoga, oni su u svom najnovijem izvještaju dali pregled konkretnih i problematičnih odluka te predlažu jednu od mogućih izlaznih strategija.

“Bez obzira na ove činjenice, svjesni situacije u Evropskoj uniji, ali i BiH, u izvještaju zaključujemo da bi vlasti na nivou BiH, prije svega zbog sebe, morale iskoristiti priliku te da bi, uz ispunjavanje određenih reformi, Evropska komisija i zemlje članice trebale otvoriti pregovore o članstvu sa BiH”, smatraju autori.

Cjelokupni izvještaj dostupan je na linku ovdje.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE