Srijeda, 15 Maja, 2024

Vijeće sigurnosti UN-a danas raspravlja o situaciji u BiH

Očekuje se da će na toj sjednici govoriti članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik Kristijan Šmit

Vijeće sigurnosti UN-a danas, 30. aprila, održat će sjednicu na kojoj će se govoriti i o aktuelnoj situaciji u BiH.

Kako je saopćio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, Rusija je zatražila hitnu sjednicu, a na njoj će se obratiti i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH.

– Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umjesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN-a, da nema konsenzusa u BiH i u zemljama regiona – rekao je Dačić.

Prema nezvaničnim informacijama, Sjedinjene Američke Države uputile su zahtjev da se na sjednici obrati i Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bih.

Kako je navedeno na stranici, tek od 16 sati po lokalnom vremenu (22 sata po centralnoevropskom vremenu) raspravljat će se o BiH.

Ruska misija traži, u slučaju da visoki predstavnik ne želi da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti, da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu VS Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer “kao visoki predstavnik nije potvrđen u ovom tijelu i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika”.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE