Utorak, 9 Aprila, 2024

Horor u Hrvatskoj: Porodica iz Vrbovca mučili pet mentalno oboljelih štićenika

Porodica iz Vrbovca optužuje se da su pet mentalno oboljelih štićenika mlatili, vrijeđali i prisiljavali na težak rad, držali zaključane u sobi i povremeno izgladnjivali.

IZVORface.ba

Na imanju u okolici Vrbovca jučer je uhićen bračni par skupa s 30-godišnjim sinom zbog sumnje na trgovinu ljudima. Naime, u svoju su porodicu udomili petero ljudi s mentalnim bolestima, za to su tokom desetak godina dobili 400.000 kuna i 40.000 eura i naposljetku ih zlostavljali i iskorištavali umjesto da se o njima brinu.

Kako doznaje Jutarnji list, jedan od štićenika, koji je u porodici bio smješten 12 godina, ispričao je sve detalje užasa koji je proživio. Udomitelji su štićenike prisiljavali na težak rad – morali su nositi tegle cvijeća, drva i kamenje, zbog čega su povremeno dobili i bruh, okopavali su vinograd, brinuli se za svinje, patke i kokoši. Ako nešto od toga nisu napravili dobro, udomitelji bi ih vrijeđali i pritom mlatili nogama i štakama, crijevom za vodu ili remenom s traktora.

– OGLAS –
Požalio se da su bili konstantno gladni, a malo hrane koju su im servirali bilo je neadekvatno, neukusno, a povremeno i pokvareno. Time su ih udomitelji i ucjenjivali, pa bi im nudili napolitanke u zamjenu da lažu inspekciji iz Centra za socijalnu skrb.

Sa svojim udomiteljima išli su na more, ali daleko je taj put bio od odmora. Udomiteljima su morali rukama čupati travu, postavljati stepenice i sl.

Zbog svega navedenoga kod štićenika su stvorili teško psihofizičko stanje i odnos ovisnosti i nadzora nad njima. Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE