Srijeda, 10 Aprila, 2024

Dodik će ugasiti svoje račune u bankama, pozvao i ostale crnolistaše da urade isto

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je gašenje svojih računa u svim bankama u kojima ih ima i pozvao je sve ostale koji su pod američkim sankcijama da učine isto.

– Povući ću i ugasiti sve svoje račune u bankama da bi se izbjeglo da imaju bilo kakve probleme. Ne moram preko njih dobijati plaću, a pozivam i druge koji su pod sankcijama da urade to isto. Bankarski sektor ne bi trebalo da se zbog nas nađe u problemima – rekao je Dodik i istakao da bi eventualni gubitak međunarodne korespodencije banaka mogao biti veoma problematičan za domaće banke.

U narednim danima, najavio je Dodik, vidjet će se da li se može internim propisima omogućiti da oni koji su pod sankcijama ostvare svoja prava, prenosi Capital.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Anna Morris kazala je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD-a.

To je izazvalo zabrinutost među bankarima, te je dogovoreno da će tražiti pojašnjenja preko Ambasade BiH u Washingtonu.

Osim Dodika, na crnoj listi su i premijer RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović.

Pod sankcijama je i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD), kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, te ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Najnovije sankcije stigle su prije dva dana, kada su se na crnoj listi našle Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, Branislav Okuka, savjetnik predsjednika RS-a, i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE