Utorak, 9 Aprila, 2024

Denis Bećirović sutra preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saopćilo je kako će ulogu predsjedavajućeg od 16. marta ove godine preuzeti Denis Bećirović.

IZVORface.ba

Redovnim principom rotacije, nakon Željke Cvijanović te Željka Komšića, uloga predsjedavajućeg sada će pripasti i Denisu Bećiroviću, a on će ovu funkciju obavljati narednih osam mjeseci.

Od 16. marta 2024. godine dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po principu rotacije, u narednih osam mjeseci, preuzima član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Ova rotacija se odvija na osnovu člana V. stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (‘Službeni glasnik Bosne i Hercegovine’, br. 10/13, 32/13 i 22/14)”, saopćeno je.

Nešto ranije tokom dana, Bećirović se oglasio povodom izjava Milorada Dodika o tome da bi Christian Schmidt trebao napustiti Bosnu i Hercegovinu 21. marta.

“Izjave pojedinih političara o tome da ‘otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine’ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu”, kazao je Bećirović.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE