Utorak, 11 Juna, 2024

Bh. ugostitelji nezadovoljni zbog pravila o zabrani pušenja – “Koji je naš interes da pravimo taj tor?”

Potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje stupa na snagu prekosutra

Pravilnik o posebnim prostorijama za pušenje izazvao je nezadovoljstvo među ugostiteljima, hotelijerima, ali i pušačima. Već od prekosutra ugostiteljski objekti moraju postupiti po Pravilniku. Jedna od preporuka je da oni koji imaju prostor veći od 50 kvadrata moraju odvojiti dio za pušače od minimalno 12 kvadrata i maksimalno 20 posto od ukupne površine sa ventilacijom, ali bez ikakve usluge, piše Oslobodjenje.

To je prostor od 12 kvadrata koji je izolovan, ima skoro hermetički zatvorena vrata, kompletnu ventilaciju, na sat deset kubika izmjene zraka, filtraciju zraka po evropskim standardima, a poslije izbacivanja iz tog prostora mora se filtrirati da vani izađe čist. Koji interes ugostitelja je da pravi taj tor kad je u pitanju zabrana bilo kakve usluge u tom prostoru, pita naglas predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić.

Munira Pašić puši godinama. Ne želi se odreći duhana.

– Ja ne mogu bez cigareta. Ujutro kad ustanem, popijem kafu, zapalim, razmišljam, a bez cigarete sam nervozna. Sve mi pusto, ne znam ni objasniti. Ja ću se prilagoditi kako zakon kaže, a naći ću ja mjesto da zapalim, kaže.

Mirela Džaferović nije pušač, ali ni njoj nisu jasni pravilnici. Smatra da se mora misliti i na pušače, ali i na ugostitelje.

Članica Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje Jasmina Čekrić kaže da je Pravilnik jasan iako za ugostitelje nije baš isplativ.

– Nije idealno rješenje, nije isplativo za ugostitelje, jako su veliki troškovi. Amandmani su takvi kakvi jesu, imamo zakon, neće se moći posluživati hrana u tim sobama, pa je najisplativije rješenje da zabrane skroz konzumiranje duhanskih proizvoda u svojim objektima, smatra Čekrić.

U prostorima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti pepeljare. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor. Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjene u rasponu od 300 do 1.000 KM, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE