Petak, 19 Jula, 2024

Vrućine su postale nepodnošljive, kako efikasno koristiti klima uređaj u vozilu?

IZVORklix.ba

Val vrućina koji je odjednom pogodio naše podneblje primorao nas je da intenzivnije koristimo klima uređaj u vozilima. Efikasno korištenje klime u automobilu pomaže u održavanju ugodno rashlađene kabine, manjoj potrošnji goriva i na kraju osigurava dugovječniji rad samog sistema.

Kada uđete u prevrući automobil, prije nego što pritisnete AC taster i aktivirate vaš klima uređaj, obavezno otvorite prozore i izmijenite ustajali zrak svježim. Bit će dovoljno bar jednu do dvije minute otvoriti prozore prije nego što uključite klimu, koja će pomoći da se se vrući zrak brzo izbaci van kabine.

Nemojte temperaturu postavljati prenisko, jer pored toga što prisiljava sistem da radi jače, to može dovesti do povećane potrošnje goriva i habanja sistema. Uz sve to, bitno je ne praviti preveliku temperaturnu razliku, jer to može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće, pogotovo ako ste krenuli na dalja putovanja.

Nakon što ste ohladili unutrašniji prostor vozila, preporuka je da koristite režim recirkulacije. Ovom metodom “reciklirate” već ubačeni hladniji zrak u automobile umjesto da uvlačite topli spolja i iznova ga rashlađujete. To čini rad klima uređaja efikasnijim, mada su vozači postali svjesni da povremeno ubacivanje svježeg zraka doprinosi ugodnijem rashlađivanju od čiste klimatizacije. Također, ako stakla počnu magliti, isključite ovu funkciju.

Foto: Shutterstock

Koristite prave postavke uređaja tako što ćete početi s najvećom brzinom ventilatora kako bi brzo ohladili automobil, a zatim smanjite brzinu ventilatora kada se postigne željena temperatura. Korištenje “automatskog” režima, ukoliko ga vozilo posjeduje, može efikasnije pomoći u održavanju konstantne temperature u vozilu, posebno u brzom režimu rashlađivanja.

Preporuka stručnjaka je da isključite AC uređaj prije gašenja motora vozila. Ovo itekako pomaže u sprječavanju nakupljanja buđi i plijesni u otvorima za ventilaciju, jer daje sistemu neophodno vrijeme da se osuši prije sljedeće upotrebe.

Klima uređaj u vozilu treba održavati jednako kao i druge sisteme. Bitno je da redovno provjeravate i mijenjate filter klime, koji se može začepiti prašinom, komadićima lišća i drugih sitnih otpadaka, a to smanjuje efikasnost rada klima uređaja. Filter s aktivnim ugljem je kvalitetniji i dugovječniji od običnog filtera. Ako imate mogućnost birajte taj tip. Također je bitno da periodično servisirate sistem kako biste bili sigurni da radi ispravno onda kad vam je najpotrebnije.

Foto: Shutterstock

Ono što bi laički svako preporučio je da parkirate vozilo u hladu kad god je to moguće. Ako planirate dalja putovanja, a vozilo je dugo stajalo na suncu, preparkirajte privremeno u hlad ili bar zaštitite unutrašnji prostor. Ovo smanjuje količinu “posla” koji vaš AC uređaj mora obaviti da ohladi automobil, a ujedno smanjuje i potrošnju goriva. Dok vozilo stoji ne blokirajte ventilacione otvore.

Također, držeći motor pod optimalnom temperaturom štitite obje komponente, jer pregrijani motor čini manje efikasnim rad klima uređaja. Redovno provjeravajte nivoe rashladne tečnosti u automobilu i uvjerite se da oba hladnjaka rade ispravno.

Briga o klimatizacijskom sistemu kroz redovno održavanje i periodično servisiranje pomaže efikasnom radu i ugodno rashlađenom vozilu kada je najpotrebnije. Time istovremeno brinete o ispravnosti svog vozila.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE