Petak, 12 Jula, 2024

Nakon toplinskog vala, stiže nevrijeme: Izdan niz upozorenja, može biti i tuče

Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za osječku, zagrebačku, riječku, splitsku i kninsku regiju. Osim zbog velikih vrućina, izdana su upozorenja zbog grmljavinskog nevremena.

Toplinska val danas je dosegnuo vrhunac, a temperature su ponegdje bile i 40 stepeni. Sutra će vrućine popustiti, no vrijeme će biti nestabilno te može biti pljuskova, lokalno i nevremena. Promjenljiva naoblaka očekuje se i u nedjelju te u prvoj polovini nove sedmice. Temperature će biti između 25 i 30 stepeni, a može biti kiše i grmljavine.

U istočnoj Hrvatskoj prvi dio subote bit će većinom sunčan, ali mutan. Popodne, navečer i u noći na nedjelju nerijetko će doći jači razvoj oblaka te lokalni pljuskovi i grmljavina, a moguće je i nevrijeme s tučom i olujnim vjetrom. U središnjim predjelima i dalje će biti mutno zbog prašine u zraku, a mjestimice poslijepodne i navečer može biti pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Pokoji se lokalni pljusak očekuje i u Gorskom kotaru. U Dalmaciji će najviše dnevne vrijednosti biti između 31 i 36 stupnjeva. Tijekom dana će biti vedro ili malo oblačno, ali mutno, navodi HRT.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu niz upozorenja. Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za osječku, zagrebačku, riječku, splitsku i kninsku regiju. “Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, stoji u upozorenju. Uz to, zbog toplinskog vala izdano je i žuto upozorenje za dubrovačku, gospićku i karlovačku regiju.

Osim zbog velikih vrućina, izdana su upozorenja zbog grmljavinskog nevremena. Narančasto je izdano za osječku, a žuto za zagrebačku i karlovačku regiju. “Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, poručuje DHMZ.

Temperature u nedjelju bit će ponešto niže nego u subotu. Očekuju se promjenljiva naoblaka te mjestimice i kiša, a može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će sjeveroistočnjak, a na moru bura i sjeverozapadnjak, u utorak prema jugu jugo.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE