Petak, 19 Jula, 2024

Vlada USK donijela nove Pedagoške standarde

Na 52. sjednici održanoj danas u Bihaću Vlada Unsko- sanskog kantona na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovno obrazovanje.

Pedagoškim standardima i normativima su utvrđeni pedagoški i materijalni uvjeti za rad osnovnih škola na području Unsko- sanskog kantona. Standardima se svim učenicima i nastavnicima osigurava ista polazna osnova za stvaralački razvoj sposobnosti učenika, što s drugim relevantnim aktima služi kao osnova za utvrđivanje ekonomske cijene odgojno-obrazovnog rada. Prilikom izrade Standarda naglasak je stavljen na elemente naučne spoznaje, potrebe učenika i društveno opredjeljenje, pri čemu osnovno obrazovanje čini temelj cjelokupnog savremenog odgojno-obrazovnog sistema koji ima za cilj ostvarivanje učeničkih potignuća i ukupne dobrobiti učenika.

S reformom cjelokupnog odgojno- obrazovnog sistema i intencijom približavanja i usklađivanja s evropskim i svjetskim odgojno- obrazovnim tokovima doprinijet će se uključivanju odgojno-obrazovnih ustanova osnovnog odgoja i obrazovanja Unsko-sanskog kantona u evropski edukacijski prostor te predstavljaju odgovor na potrebe učenika, daju rezultate i pružaju smjernice za daljnje obrazovanje i samoobrazovanje.

Namjera je da se osavremeni i potakne nastavni proces u cjelini, obrazložio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Denis Osmankić te istaknuo da su u izradi Pedagoških standarda učestvovali predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja koji je dao pozitivno mišljenje.

Iz resora Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta danas je usvojen i Program utroška sredstava za izdavačku djelatnost. U 2024. godini planiran je iznos od 30.000 KM za sufinansiranje troškova štampanja književnih i naučnih djela na osnovu zahtjeva izdavača/ autora.

Također, odlukama je Vlada Kantona utvrdila kriterije ,uslove i postupak dodjele sredstava: granta za informisanje, granta za mlade i granta za kulturu, odobrenih u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2024. godinu. Putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona sredstva ovih grantova, planiranih u iznosu po 200 000 KM, će se dodjeljivati za realizaciju projekata po javnom pozivu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE