Petak, 19 Jula, 2024

Kada bebe mogu početi spavati na stomaku

Spavanje beba na leđima smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP). Međutim, stručnjaci kažu da nakon 12 mjeseci starosti većina beba može spavati na stomaku.

IZVORklix.ba

AAP preporučuje da bebe spavaju na leđima do najmanje 12 mjeseci starosti (ili starije ako su prijevremeno rođene). Međutim, ako se prevrnu na stomak nakon što ih spustite – a sigurni ste da se lako mogu prevrnuti sa stomaka na leđa – u redu je da ih puste da spavaju u tom položaju.

U prvoj godini života, prije nego što se mogu lako otkotrljati sa stomaka, nije sigurno da bebe spavaju licem nadole. Istraživanja pokazuju da bebe koje se spavaju na stomaku imaju više nego dvostruko veće šanse da umru od SIDS-a nego bebe koje spavaju u drugim položajima.

Kada mala beba spava na trbuhu, veća je vjerovatnoća da će se pregrijati, udisati previše ugljičnog dioksida i ugušiti se

Istraživanja sugeriraju da spavanje na želucu može inhibirati sposobnost oslobađanja topline i regulacije tjelesne temperature kod beba niske porođajne težine. Kako biste smanjili rizik od pregrijavanja, obucite bebu u lagani povoj koji se može nositi , držite im glavu i lice otkrivene i pazite na znakove da je bebi pretoplo. Ako se znoje ili im je vruće kada im dodirnete prsa, uklonite sloj odjeće ili smanjite temperaturu.

Stručnjaci kažu da se većina beba može uspavati na stomaku kada napune godinu dana. Prije 12 mjeseci uvijek stavite bebu na leđa za svako spavanje, bilo da je dnevna dremka ili noć. Ako se vaša beba sama okrene na trbuščić, u redu je ostaviti je tako.

“Kada budu dovoljno stari da se slobodno kotrljaju naprijed-nazad, mogu odlučiti da spavaju na stomaku i to je u redu”, kaže Elizabeth Murray, pedijatrica u dječijoj bolnici Golisano u Rochesteru, New York za Parents.com te napominje: “Ključno je da beba mora biti u stanju da se lako pomjeri u i iz tog položaja.”

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE