Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Trudnici iz Sarajeva urađen hitan carski rez u Bihaću, ZZOKS odbio platiti troškove, traže dokaze o hitnosti

Na računu, kojeg je porodilja dobila iz Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, navedeno je da porodilja u roku od 15 dana treba izvršiti uplatu u visini od 1.469,80 KM, inače slijede kamate

Trudnici koja živi na područja Kantona Sarajevo urađen je hitan carski rez u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.
Nakon što joj je, kako je navela, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS odbio snositi troškove carskog reza u Bihaću, pod izgovorom da se porod mogao obaviti i u Sarajevu, na adresu porodilje stigao je račun iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Na računu je navedeno da porodilja u roku od 15 dana treba izvršiti uplatu u visini od 1.469,80 KM, inače slijede kamate.

Račun koji je porodilji stigao iz Kantonalne bolnice u Bihaću
Porodilja je na društvenoj mreži X podijelila ovu informaciju pa smo pitali Zavod zdravstvenog osiguranja u Sarajevu zašto odbija snositi troškove poroda.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, od kojih smo zatražili pojašnjenje, kažu “da Zavod, shodno pozitivnim pravnim propisima (zakonskim i podzakonskim aktima), kao što se postupa i u svim drugim slučajevima o hitnim, neplaniranim intervencijama u zdravstvenim ustanovama van KS, odobrava liječenje i snosi troškove liječenja”, piše Faktor.

– S obzirom na to da na osnovu dokumentacije, koja je priložena, za snošenje troškova liječenja za osiguranika sa područja KS u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, nije navedeno da se radi o hitnom slučaju, već o redovnom prijemu koji se mogao obaviti u KS, a na osnovu mišljenja Službe za medicinske poslove Zavoda, doneseno je rješenje kojim se nije moglo pozitivno odgovoriti na zahtjev bolnice u Bihaću, uz mogućnost žalbe ukoliko se dostavi validna medicinska dokumentacija koja potvrđuje hitnost prijema – navode u Zvaodu.
Dodaju da ZZOKS je, u cilju pozitivnog rješavanja navedenog zahtjeva, dodatno tražio pojašnjenje od Kantonalne bolnice u Bihaću o hitnosti prijema te će na osnovu dostavljanja dokaza blagovremeno riješiti zahtjev u interesu osiguranika, uvažavajući zakonske propise.

– Napominjemo da osiguranica nije snosila troškove te će, ukoliko Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću dostavi dokaze o hitnosti, Zavod u predviđenom roku dostaviti akt kojim će snositi sve troškove u vezi s liječenjem. Radimo u interesu osiguranika, a u okviru nadležnosti i zakonskih propisa, jednako prema svim osiguranicima – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE