Utorak, 9 Aprila, 2024

Svetinja ili Ibret voda u Bužimu poteče svakog šestog maja u podne

Vjernici vjeruju da je ovo sveto mjesto i da je ova voda ljekovita. Na nekih 14 kilometara od Bužima, nalazi se mjesto Svetinja. Ovo mjesto, između ostalih, posjetila je ekipa serijala Tour de BiH u ovonedjeljnoj epizodi iz Krajine.
Šta je Svetinja i po čemu je poznata, kazao nam je historičar Sead Emrić.

Ovo je pravo čudo od prirode i fenomen. Tu se nalazi voda koja ne teče, pa proteče na određeni vremenski period.

Potok Svetinja jeste poznat u Bosni i Hercegovini kao čudo prirode. To je izvor Potajnica. Svetinju pogotovo posmatramo kao mjesto duhovnih praksi različitih kultura u Bosni i Hercegovini. Sličnu paralelu sa svetinjom možemo pronaći na Vrelu Bune u Blagaju ili npr. Ajvatovicu u Pruscu, objašnjava Emrić, te dodaje:

– U geografskom smislu, ako govorimo o nauci geografiji koja objašnjava fenonen da voda povremeno poteče iz izvora i da se obrušava kao slap niz stijene, objašnjava se na taj način da se u podnožju brda nalazi veliko jezero koje akumulira vodu Svetinje. Zbog uticaja zemljine gravitacije, povremeno, po principu isticanja vode iz bureta, ona poteče, teče 40 minuta i stane. Ranije se smatralo da ta voda potiče samo 6. maja na Đurđevdan, ali smo poslije, praćenjem ovog izvora ustanovili da se ovaj povremeni izvor, povremeno isticanje Svetinje dešava često, i u proljeće i u jesen. U svakom slučaju, ovo je čudo prirode. Voda nije obilna kao na Uni ili nekim velikim rijekama. Ovo su seoski potoci. Mističnost ovoga vrela je ta što ono povremeno teče. Možda ta mističnost proizilazi iz toga da baš ovdje, pod našim nogama, prolazi 45. paralela. Tačno sredina između ekvatora i Sjevernog pola. Možda je to ta tajna, ali i ova tajna da je uslovljeno isticanje vode zemljinom gravitacijom, dodaje Emrić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE