Utorak, 9 Aprila, 2024

Sumnjiva dežurstva ljekara u USK, Havić: ‘Imate na odjelu samo jednog ljekara i taj živi bukvalno 24 sata u bolnici’

Odlazak ljekara trend je koji zdravstvenom sistemu Unsko-sanskog kantona polako počinje stvarati probleme. Naročito su na udari manji gradovi i općine. Ljekari će reći – glavni razlog su uslovi rada i niske plate. Da li su neki ljekari odlučili tome stati u kraj upisujući dežurstva i pripravnosti čak i onda kada nisu bili na poslu, pitanje je koje je uzburkalo javnost u Unsko sanskom kantonu.

Gotovo iz godine u godinu ljekari u Unsko-sanskom kantonu insistiraju na većim plaćama. Kažu kako su u odnosu na druge kolege među najmanje plaćenim u Federaciji. Ili pak ne. Pojedini su navodno dobijali plate i do 10 hiljada maraka tako što su upisivali sebi dežurstva i pripravnosti čak i onda kada nisu bili na poslu.

Ispostavilo se tako da, barem na papiru, određeni ljekari dežuraju i po 20 dana zaredom. Takvu praksu najopštrije osuđuju u kantonalnom Sindikatu ljekara. Štaviše, pozvali su nadležne – direktora, Upravni odbor i druge institucije sistema da što prije provedu istragu.

“Vidjeli smo akt koji je interni revizor ove ustanove poslao. Tražimo da se ovo istraži i objelodani javnosti. Mi ne podržavamo nijednog kolegu koji je to radio, potrebno ih je sankcionisati, a taj novac vratiti. Ako je bilo takvih zloupotreba.”, kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK.

“Sama bolnica će provesti internu istragu i vidjet ćemo o čemu je riječ. Ima i oprečnih informacija, a moramo voditi računa i o dignitetu naših ljekara, s druge strane. Očekujem od menadžmenta da će u okvirima bolnice provesti radnje kako bi se spriječile bilo kakve zloupotrebe.”, govori Nijaz Hušić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Pojedini uposlenici bolnice, koji ne žele pred kamere, kažu kako su takve stvari potpuno normalna praksa i javna tajna. Stav uprave je da je riječ samo o nagađanjima, iako na onim odjelima gdje radi samo jedan ljekar – ima odstupanja.

“Da je neko dopisivao nešto i radio mimo toga, od toga nema ništa. Tražili smo da se to provjeri. Poduzimamo korake ovih dana da sve to zaokružimo i da znamo ko šta radi. Imate problem gdje imate na odjelu samo jednog ljekara i taj živi bukvalno 24 sata u bolnici. Normalno da on kroz sistem rada ima veću enormno platu u odnosu na ostale.”, mišljenja je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Je li u ustanovi koja ionako ima finansijske probleme ovakva praksa postojala i ranije i je li se tome gledalo kroz prste, utvrdit će se. Pojedini ljekari su izjave već dali MUP-u USK, a očekuje se da predistražne radnje pokrene i Tužilaštvo, piše BHRT.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE