Četvrtak, 16 Maja, 2024

Štrajk upozorenja doktora medicine i stomatologije FBIH

Štrajk upozorenja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću odvija se u vrijeme pauze odnosno od 10 do 10:30 sati.

FBIH/USK, 07. maja – Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je jutros polusatni štrajk upozorenja jer, kako su rekli sindikalisti, Vlada FBiH ne želi pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru na razini Federacije BiH.

Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije.

Štrajk upozorenja održan je širom Federacije BiH, u Mostaru, Zenici, Živinicama, Livnu, Goraždu, Kalesiji, Banovićima, Srebreniku i drugim mjestima.

“Savez je organizirao polusatni štrajk upozorenja kako bi ukazao na ozbiljnost situacije u zdravstvu i kako bi pokazao spremnost da se borimo za svoja prava. Trenutno su prava doktora različita po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a razlike u plaćama i do 50 posto, ovisno u kojoj županiji radite“, istaknula je predsjednica Saveza dr. Marina Berberović ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ona je dodala kako liječnici traže ujednačavanje prava u svih deset županija kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a sve s ciljem zaustavljanja odlaska liječnika iz Federacije BiH.

“Mi od Vlade FBiH tražimo reformu zdravstva u cijelosti, gdje ćemo pričati o našim pravima, o pravima pacijenata, o normativima, sve kako bi unaprijedili zdravstvo. Ali, ni ova vlada kao ni prethodna od koje smo to isto tražili, nije pokazala sluha za probleme u zdravstvu”, dodala je Berberović.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE