Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Slovački premijer obznanio da države NATO-a i EU razmišljaju o slanju trupa u Ukrajinu

IZVORklix.ba

Premijer Slovačke Robert Fico potvrdio je da nekoliko država NATO-a i Evropske unije razmatraju slanje trupa u Ukrajinu.

Fico je rekao da ne zna šta će trupe raditi u Ukrajini, ali da je informacije saznao iz bilješki u pripremi za sastanak evropskih lidera u Parizu.

Dvadeset evropskih lidera, uključujući Fica, okupit će se u danas u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku evropske odlučnosti Ukrajini i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu, saopćila je Francuska.

“Ograničit ću se da kažem da ove teze impliciraju da jedan broj država članica NATO-a i EU razmišlja da će poslati svoje trupe u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi. Ne mogu reći u koju svrhu i šta bi oni tamo trebali da rade”, naznačio je.

Fico, koji se dugo protivio vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo stav koji neki kritičari vide kao proruski, nije ponudio detalje, a drugi evropski lideri nisu odmah komentarisali njegove primjedbe.

Fico je napomenuo da Slovačka, članica EU i vojnog saveza NATO-a, neće slati vojnike u Ukrajinu te da vidi rizik od velike eskalacije sukoba u Ukrajini i da više informacija ne može biti otkriveno javnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je evropske lidere u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Fico je rekao da sazivanje sastanka pokazuje da je strategija Zapada o Ukrajini propala. Rekao je da će učestvovati u konstruktivnom duhu, prenio je Reuters.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE