Utorak, 9 Aprila, 2024

S tržišta se povlači ženski parfem: Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći

Državni inspektorat Hrvatske izdao je upozorenje građanima da prestanu upotrebljavati proizvod koji se povlači iz prodaje zbog hemijskog rizika.

Kako je saopćeno, riječ je o toaletnoj vodi robne marke “Lotus Valley Perfumes”, proizvedenoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Miris u sebi ima sadržaj koji bi mogao predstavljati kemijski rizik. Sporni sastojak je mirisni alergen butylphenyl methylpropionalu, poznat i pod nazivom Lilial, koji je EU zabranio u martu 2022. godine.

Istraživanja su pokazala da to šteti funkcioniranju hormona i može dovesti do problema s plodnosti i razvojem fetusa u trudnoći.

– Toaletna voda punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano Lotosova dolina – saopćeno je iz Državnog inspektorata Hrvatske.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE