Utorak, 9 Aprila, 2024

PROMOCIJA KNJIGE „BOSNA SE BRANI ISTINOM“ U BOSANSKOJ KRUPI 29.2.2024.

JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa organizuje promociju knjige „BOSNA SE BRANI ISTINOM“, autora akademika prof. dr. Huseina Muratovića, člana Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti BiH.

Promotori knjige biće: akademik prof. dr. Sead Alić (Zagreb) i magistar ekonomije Samir Jašaragić (Bosanska Krupa). Moderatorica promocije biće Amina Velić, bachelor ekonomije.
Promocija će se održati 29.02.2023. godine u maloj sali Doma kulture Bosanska Krupa sa početkom u 19:00 sati. Promocija se održava u sklopu obilježavanja 01. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Knjiga „Bosna se brani istinom“ je dvadeseta knjiga profesora Muratovića. Da je ozbiljan i angažirani intelektualac, profesor Muratović kontinuirano pokazuje organizujuću mnogobrojne simpozije na kojima svoje stavove, koje zasniva isključivo na činjenicama, podjednako zastupa i brani u svim ovim mjestima, ne prilagođavajući ih bilo kojoj politici (nije član nijedne stranke), osim politike koja u fokusu ima interes države BiH. Svoje stavove oko ekonomsko-političke problematike u BiH i načina njihovog rješavanja, autor pravovremeno iznosi, pišući kolumne za elektronske, štampane medije, te radove za stručne časopise. U svom posljednjem djelu akademik Muratović zaključuje da nijedan cilj nije toliko uzvišen da bi opravdao šutnju intelektualaca u situaciji kada se Država razara iznutra i napada s vana. Odgovarajući na pitanje zašto se Bosna brani istinom i konkretizirajući to na sebe, autor u knjizi zaključuje „da je najviša sloboda kada nikome interesno ne pripadaš, osim svojoj savjesti i svojoj Državi.“ Stoga će nam biti zadovoljstvo da promociju knjige pratimo u Bosanskoj Krupi i u svim mjestima u Zemlji i inostranstvu, jer to autor nedvosmisleno zaslužuje.

Promotor akademik Sead Alić hrvatski je filozof i književnik bosanskih korijena, redovni profesor na Sveučilištu Sjever, angažirani intelektualac, te plodonosan pisac. Stekao je iskustvo rada na radiju (101), televiziji (HRT), a praktična iskustva povezao s teorijskim znanjima, te inicirao u Hrvatskoj i regiji ustanovljenje filozofije medija kao filozofijske discipline.

Samir Jašaragić magistar je ekonomije, angažirani intelektualac, aktivno piše i objavljuje članke i analize o ekonomiji, politici, geoekonomiji i fenomenima savremenog globaliziranog društva. Također ima aktivan politički i javni angažman, a obavljao je i funkciju ministra Ministarstva za pitanje boraca u Vladi USK, kao i savjetnika Premijera USK.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE