Petak, 12 Jula, 2024

Projekt o kojem se priča godinama: Projekt brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša biće predstavljen na EKOBIS-u

Delegacija JP Autoceste F BiH, predvođena izvršnom direktoricom Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove Mirnesom Agić, boravila je danas u Bihaću, gdje je razgovarala s predstavnicima Gradske uprave i Vlade Unsko-sanskog kantona. Jedna od tema sastanka bila je projekt brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša-granica s R Hrvatskom.
Za eksproprijaciju zemljišta za ovu brzu cestu, već je izdvojeno dva miliona konvertibilnih maraka.

„Mi u Autocestama imamo završen jedan dio, tj. dionicu Bihać-Ćoralići, dužine 18 km. Idejni projekt za tu dionicu nam je završen i očekujemo ponavljanje tendera za glavni projekat. Do kraja ove godine, nadamo se, pristupićemo eksproprijaciji zemljišta“.-najavila je Mirnesa Agić, izvršna direktorica za opće, pravne i kadrovske poslove JP Autoceste F BiH.

„Razgovarali smo o konkretnim potezima, koji trebaju biti učinjeni, nakon što se izvrši izbor glavnog projekta za dionicu, koja ide od Bihaća do Ćoralića, odnosno kružnog toka Rajak“.-kaže Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, s obzirom na udaljenost od Sarajeva i ostalih većih gradova, izgradnja putne infrastrukture od iznimne je važnosti, međutim svjedoci smo da se o ovoj temi posljednjih 20 godina mnogo govorilo i ništa više od toga, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

„Danas smo konkretno razgovarali o brzoj cesti Bihać-Cazin-Velika Kladuša i to je zapravo projekat, koji se naslanja na projekt Treće razvojne osi , koji bi dalje trebao ići prema Karlovcu i Novom Mestu. Ova brza cesta povezala bi tri veća grada na području USK, ali ukoliko ona ne ide dalje prema Evropskoj Uniji i prema centru države, ona za nas nema smisla“.-rekao je Sedić.

Postupak eksproprijacije je moguće pokrenuti i na osnovu idejnog projekta i to je ono što daje nadu da bi se ovaj postupak mogao završiti do kraja ove ili polovine naredne godine, kako bi se stvorile predpostavke za izgradnju pomenute auto-ceste.

Armin Kardašević, ministar privrede USK najavio je da će se razgovori o ovoj temi nastaviti i na ovogodišnjem sajmu ekologije EKOBIS, tokom kojeg će se građanima detaljnije predstaviti ovaj projekt.

„Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona s Evropskom unijom i ostatkom države, uvijek je bila tema, kojoj smo mi na sajmu EKOBIS pridavali posebnu važnost. Iznimno nam je zadovoljstvo da će se Autoceste Federacije i ove godine predstaviti na Sajmu, kao izlagač, ali i u pratećem dijelu programa, gdje će predstaviti svoje projekte“.-kaže Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore USK.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE