Utorak, 9 Aprila, 2024

Problemi malinara u USK: Više se ne isplati proizvoditi, jer dok beraču platite marku, uložite u repromaterijal…

Prema riječima predsjednika Udruženja proizvođača jagodičastog voća, prošle godine proizvođači su kilogram maline prodavali po dvije i po KM, što je izazvalo velike gubitke i odustajanje mnogih od daljeg uzgoja.

Ove godine će u Unsko-sanskom kantonu (USK) za oko 40 posto biti manja proizvodnja maline u odnosnu na prošlu, a razlog je niska otkupna cijena, kaže Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća.

Prema riječima Mahmutovića, prošle godine proizvođači su kilogram maline prodavali po dvije i po KM, što je izazvalo velike gubitke i odustajanje mnogih od dalje proizvodnje.

– Slušam ovih dana Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemala Hrnjića, koji je uvjetovao otkupljivače time da će prvo morati isplatiti proizvođače, pa tek onda ostvariti pravo na podsticaje. Međutim, to nama proizvođačima malo znači kada je cijena ploda jako niska. Više se ne isplati proizvoditi, jer dok beraču platite marku, uložite u repromaterijal i sredstva za održavanje biljaka, proizvođaču ne ostaje ništa, on je u totalnom minusu – navodi Mahmutović.

Proizvođači bi bili zadovoljni kada bi otkupna cijena kilograma maline bila između četiri i pet KM, ali ona ne odgovara otupljivačima, koji kako kaže Mahmutović, ili ne mogu prodati plod po višoj cijeni, ili manipulišu, piše Faktor.

– Dok su dobro zarađivali, pravili su i korekcije cijena, čime bi pomogli i proizvođačima. Ali, toga više nema. Ne znam kome se isplati na ovaj način proizvoditi, osim onima koji su familijarno vezani za otkupljivače, pa su donekle sigurni – dodaje Mahmutović.

Nekada je USK bio jedan od najvećih proizvođača maline u BiH. Prema riječima Mahmutovića, to odavno nije.

– Ljudima se ne isplati, nemaju nikakve zarade, a mnogi su i u gubicima. Ili prestaju potpuno sa proizvodnjom, ili se usmjeravaju na nešto drugo. Primjera radi, zadnjih godina dobrim se pokazao uzgoj jagode, do kada će tako biti vidjet ćemo. Dok god imate siguran otkup, ulaganje i trud se isplate. Nama je otkup najveći problem, ali ne samo sa uzgojem maline, nego i sa svim drugim voćem i povrćem. Mislim da bi se svi nivoi vlasti, od države, do kantona trebali pozabaviti upravo tim problemom i kako ga riješiti – kazao je Mahmutović.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE