Utorak, 9 Aprila, 2024

Prijedlog za današnji iftar: Punjene tikvice sa bosanskom sudžukom

IZVORklix.ba

Tikvice su idealne za probavu, sadrže antioksidanse pa su korisne za imunitet, a zbog kalija i za srce. Imaju manje od 10 kalorija, a ipak su bogate vitaminima A, C, K te vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.

Zato ih uvrstite u svoj jelovnik kad god je moguće. Danas donosimo recept za čamce od tikvica punjene sudžukom i sirom.

Sastojci:

  • 750 g tikvica
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100g domaće sudžuke
  • 100g svježeg sira
  • 2 kašike majoneze
  • 2 kašike crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • ½ kašike sušenog ružmarina
  • 150 g cheddar sira, nasjeckanog
  • sol i papar

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Svaku tikvicu prepolovite po dužini i izvadite sjemenke. Pospite solju i ostavite 10 minuta. Kapljice tekućine obrišite papirnatim ručnicima. Polovice stavite u namašćenu posudu za pečenje.

Sudžuku sirno nasjeckajte i pomiješajte sa svježim sirom, majonezom, crvenim lukom i začinima. Dodajte trećinu naribanog sira. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu rasporedite po polovicama tikvica i pospite preostalim sirom. Pecite otprilike 30 minuta ili dok brodići od tikvica ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Pomiješajte ulje, ocat, sol i papar i dodajte u salatu od zelene salate.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE