Utorak, 9 Aprila, 2024

Požar kod Sanskog Mosta “progutao” tek zasađene sadnice četinara

U požaru na lokalitetu Lisac, nedaleko od sela Bosanski Milanovac, desetak kilometara udaljenog od Sanskog Mosta, veći dio nedavno zasađenih stabala četinara je izgorio, potvrdio je Meho Talić, predstavnik preduzeća “Unsko sanske šume”, koje upravlja cjelokupnim šumskim fondom u ovom području.

Talić ističe da su radnici u prethodnih desetak dana obavljali sadnju plemenitih četinara na tom području te da je veliki dio tih novih zasađenih stabala uništen u požaru. Požar je prvo zahvatio nisko rastinje na nekoliko hektara, a potom se proširio i na visoke šume bora i jele.

Ističe se da je zahvaljujući velikoj požrtvovanosti radnika i vatrogasaca iz Sanskog Mosta spriječeno širenje požara na veće šumske površine, ali borba s vatrom i dalje traje. Suho rastinje i snažni vjetar dodatno su otežali situaciju.

Prema Talićevim riječima, uzrok požara je ljudski faktor, s obzirom da je vatra krenula s područja gdje su farmeri pokušavali spaliti nisko rastinje na poljoprivrednim parcelama.

Uprkos brojnim apelima, šumska požarišta se u području Sanskog Mosta redovno ponavljaju svake godine. Stoga, javnost ovog područja ističe potrebu za strožijim kažnjavanjem nesavjesnih pojedinaca koji ne poštuju zabrane paljenja vatre na otvorenom, posebno u blizini šumskih područja.

Vrijedi napomenuti da je na snazi odluka kojom se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom u blizini šumskih kultura, no čini se da takve mjere još uvijek nisu dovoljno jasne u sprječavanju ovakvih tragedija.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE