Utorak, 9 Aprila, 2024

Pola miliona maraka za sanske poljoprivrednike

Na inicijativu općinske Službe za razvoj, poduzetništvo i resurse , te predstavnika Službe za zapošljavanje USK, gdina Sanela Mahića u sali Općinskog vijeća Sanski Most održan je sastanak sa sanskim poljoprivrednim proizvođačima na temu realizacije poticaja za 2023.godinu i pripreme plana za 2024.godinu, te Javnog poziva ispred Federalnog zavoda za zapošljavanje.

“Lica koja žele da izvrše registraciju poljoprivredne djelatnosti, odnosno poljoprivrednog obrta a istovremeno se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica, mogu to izvršiti uz ostvarenje poticajnih sredstava na osnovu Javnog poziva kojeg je raspisao Federalni zavod za zapošljavanje. Naime, sam program je koncipiran tako da se dvije godine vrši poticaj, odnosno 24 mjeseca u iznosu od 400 KM što je svakako dovoljno da se pokriju troškovi doprinosa, ali i nešto više od toga. Lica koja izvrše samu registraciju poljoprivredne djelatnosti mogu i da zaposle nekoga,a za dodatno lice koje zapošljavaju mogu da ostvare mjesečni poticaj od 550 konvertibilnih maraka, a vremenski rok je na 6, 12 ili na 24 mjeseca. Sam program je došao kao rezultat inicijativa sa terena koje smo imali kada je u pitanju poljoprivreda i samozapošljavanje. Da bi se izvršila aplikacija na poticajna sredstva važno je da lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba, a žele da ostvare podsticaj za samozapošljavanje moraju da izvrše registraciju na navedenoj stranici FZZP”, istakao je Mahić.

Predstavnici Službe za razvoj, poduzetništvo i resurse istakli su da nisu zadovoljni realizacijom poticajnih mjera iz prošle godine zbog nedovoljnog broja aplikacija. Kako su kazali iz Službe, iz tih razloga su i inicirali sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima kako bi uvrstili sve prijedloge, i kako bi njihova realizacija bila stopostotna.

Općinskim budžetom za ovu godinu planirano je preko pola miliona maraka za sanske poljoprivrednike.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE