Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku

Vranović je podsjetio da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe.

Više od 200 članova Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina-Kalinovik '92” danas je obilježilo 32. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u toj opštini.

Predsjednik udruženja Samir Vranović izjavio je za Fenu da im je cilj skrenuti pažnju javnosti na potrebnu pomoć u traženju nestalih, ali i Tužilaštva BiH kako bi pokrenulo istragu protiv odgovornih za neuklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku.

Dodao je da nailaze na velike opstrukcije u tom procesu od organa Opštine Kalinovik i da će nastaviti upozoravati sve relevantne institucije da to neće tolerisati.

Vranović je podsjetio da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe, među kojima je i njegov otac, jer su premješteni iz primarne u sekundarnu grobnicu čija je lokacija još nepoznata.

Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio je Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina i Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne.

Do sada je ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku.

Također, Haški tribunal (ICTY) je za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE