Četvrtak, 16 Maja, 2024

Novoimenovani banjalučki biskup Željko Majić u posjeti gradonačelniku Bihaća Elvedinu Sediću

Gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića je posjetio Željko Majić, novi biskup Banjalučke biskupije koji je na tom mjestu zamijenio biskupa Franju Komaricu nakon 35 godina služenja.

Bihać, 16. aprila – Tokom susreta je istaknuto obostrano zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje i podrške koju Grad pruža Katoličkom školskom centru u ovom gradu i vjerskim zajednicama.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas imao priliku posjetiti Grad Bihać i susresti se s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem. Gradonačelnik Sedić i ja razgovarali smo o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući podršku katoličkom školskom centru i razvoju vjerskih zajednica u Bihaću. Zadovoljan sam što vidim otvorenost i spremnost Grada za suradnju te se nadam uspješnoj budućnosti naše zajedničke suradnje”, kazao je biskup Željko Majić.

“Siguran sam da ćemo s novim biskupom Majićem nastaviti uspješnu suradnju koju smo imali s biskupom Komaricom, koja je bila na visokoj razini, a dokaz tome je i činjenica da je biskup Komarica proglašen počasnim građaninom grada Bihaća. Razgovarali smo o dosadašnjim, ali i budućim projektima koje planiramo realizirati u mandatu biskupa Majića. Želio bih istaknuti otvorenost Grada Bihaća za suradnju sa svim vjerskim zajednicama, što je uvijek bila ključna vrijednost našeg grada. Radujemo se daljnjem unaprjeđenju suradnje s banjalučkom biskupijom u cilju boljeg razvoja naše zajednice”, kazao je gradonačelnik Elvedin Sedić.

Nakon formalnog dijela sastanka, gradonačelnik Sedić i biskup Majić sa suradnicima posjetili su lokalitet crkve svetoga Ante Padovanskog, koja je zaštićeni kulturni spomenik. Na inicijativu fra Ivana Tučića i podršku Grada Bihaća, započete su aktivnosti na izradi planske dokumentacije u cilju revitalizacije ovog kulturnog spomenika koja će dodatno oplemeniti historijsku jezgru grada Bihaća.

Ova posjeta predstavlja nastavak dobrih odnosa i međusobne podrške između Grada Bihaća i katoličke crkve, čime se dodatno jača duh tolerancije i međuvjerskog dijaloga u gradu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE