Srijeda, 15 Maja, 2024

Njegujte ljubav prema knjigama: 10 savjeta da potaknete dijete da čita

Stvaranje zabavnog i interaktivnog iskustva čitanja postavljanjem pitanja i poticanjem rasprave poboljšava proces učenja

Izuzetno je važno kod djece potjecati ljubav prema knjigama, a to je moguće raditi od najranije dobi.

Roditelji mogu iskoristiti raspored svog doma kako bi poboljšali rane sposobnosti čitanja svoje djece bez potrebe za profesionalnim dizajnerskim vještinama.

Razvijanje vještina
Istraživanje Instituta Max Planck za ljudske kognitivne i moždane nauke naglašava važnost zajedničke pažnje u učenju jezika, gdje su i roditelj i dijete skoncentrirani na istu stvar, kao tokom zajedničke priče.

Dakle, kako roditelji mogu optimizirati svoje kućno okruženje da potaknu zajedničku pažnju i poboljšaju vještine čitanja?

Svaki aspekt dizajna doma, od postavljanja umjetnina do rasporeda namještaja, može promovirati bolju komunikaciju i interakciju.

Uključite svoju djecu u proces dizajniranja, dopustite im da pomognu u odabiru dekora ili postave ugodno mjesto za čitanje. Njihovo uključivanje ne samo da ih osnažuje, već i potiče zajedničku pažnju, ključnu za rani razvoj čitanja.

Čak i male promjene, poput dodavanja udobnog sjedala i dobrog osvjetljenja u prostor za čitanje, mogu značajno utjecati. Stvaranje zabavnog i interaktivnog iskustva čitanja postavljanjem pitanja i poticanjem rasprave poboljšava proces učenja.

Savjeti za roditelje
Dajući prioritet zajedničkoj pažnji i komunikaciji kod kuće, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da razviju vještine čitanja.

Evo 10 savjeta za poticanje čitanja kod kuće.

1. Uspostavite zonu bez telefona tokom vremena čitanja.

2. Zajedno odaberite knjige prema interesima vašeg djeteta.

3. Dizajnirajte udoban kutak za čitanje s udobnim sjedalima i dobrim osvjetljenjem.

4. Redovno posjećujte biblioteku.

5. Držite karticu biblioteke na vidljivom mjestu u domu radi lakšeg pristupa.

6. Potaknite svoje dijete da pokrene čitateljski klub.

7. Obratite pozornost na ambijent u kojem čitate.

8. Smanjite smetnje u prostoru za čitanje.

9. Koristite knjige kao ukrasne dijelove oko kuće.

10. Budite primjer tako što ćete sami čitati i imati zajedničke sesije čitanja.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE