Petak, 12 Aprila, 2024

Nezavisni sindikat uposlenika u Domu zdravlja Bihać obratio se Ministarstvu zdravstva: Hitno postupanje ili štrajk!

Tekst i foto: krajina.BA

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u Zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Bihać obratio se Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike USK sa dopisom kojim traže informacije i hitno postupanje zbog situacije u koju je dovedena ova zdravstvena ustanova.

Kako je o tome pisao portal krajina.ba, Dom zdravlja Bihać jedina je zdravstvena ustanova koja nema upravljačku strukturu zbog čega su stopirane sve isplate. Privremeni Upravni odbor ove ustanove istekao je 3. februara 2024. godine.

VEZANA VIJEST: Bihaćki Dom zdravlja jedini bez upravljačke strukture: SDA Bihać godinu dana traumatizira uposlenike i građane Bihaća

Također ovaj Dom zdravlja već skoro godinu dana ima vršioca dužnosti direktora, što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u FBiH i Internim pravilnicima u ovoj Ustanovi.

Bez obzira na takve činjenice ponovnu saglasnost na imenovanje v.d. direktora dala je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike u USK Zemina Kadirić (SDA).

Kako ističu iz gore navednog Sindikata, zbog neimenovanja Upravnog odbora uposlenici ove Ustanove dovedeni su u situaciju da im ne može biti isplaćena plaća i druge naknade koje im pripadaju. Kako dalje navode iz Sindikata, ne zanima ih koga će Vlada USK imenovati u Upravni odbor, nego ih samo zanima poštivanje procedura kako bi dobili svoje zarađene plaće.

Vlada Unsko-sanskog kantona u prošloj godini imenovala je tri puta po tri mjeseca privremeni upravni odbor. U svakom od ta tri upravna odbora Stranka demokratske akcije (SDA BIHAĆ) imala je većinu u UO i direktora Ustanove.

Dom zdravlja Bihać zdravstvena je ustanova koja broji oko 250 uposlenih i obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu za preko 50 hiljada građana Bihaća. Od potresa koji je zgradu Doma zdravlja skoro pa srušio, prije više od tri godine, ništa se značajno nije promijenilo. Još uvijek nije ishodovana građevinska dozvola za novi objekat za koji se ne zna ni koliko će koštati, te je politika opet prevarila građane Bihaća kako će izgradnja novog objekta početi u proljeće ove godine.

Inicijativama zastupnika Hamdije Abdića Tigra i Hadisa Jusića, u prošlom mandatu Vlada Federacije BiH doznačila je Domu zdravlja 3 miliona maraka. Također, Vlada USK na čelu sa Mustafom Ružnićem i ministrom zdravstva Murisom Halkićem, u prošlom mandatu doznačila je 3 miliona maraka. Kroz dodatne transfere Vlade USK, ukupan iznos koji Dom zdravlja ima za izgradnju nove zgrade je 7 miliona maraka i “leži” godinama na računu Doma zdravlja Bihać.

U  proteklo navedeno vrijeme ova Ustanova radnicima ne isplaćuje regres nego socijalnu pomoć, dok je u to vrijeme iz iste “kase” radnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja isplaćeno hiljade maraka  za pomoći, “bajramluke”, regrese o čemu je pisala i Federalna revizija.

Kako dalje saznajemo ova Ustanova u političkoj podjeli “plijena” pripala je stranci “Pomak” te se u narednim danima očekuje imenovanje Upravnog odbora u kojem će oni imati većinu te u skladu s tim i imenovati novog vršioca dužnosti direktora ove Ustanove.

 

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE