Petak, 12 Jula, 2024

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

IZVORavaz.ba

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok je jednima odmor u Turskoj, Egiptu, Grčkoj ili kod susjeda u Hrvatskoj i Crnoj Gori ispred Neuma, dotle nemali broj naših građana bira upravo bh. komad mora, između ostalog, i zbog cijena.

Glavna sezona
Iako su cijene smještaja u Neumu ove godine u odnosu na prethodnu više između pet i deset posto, četveročlana porodica u špici sezone u hotelu s četiri zvjezdice za noćenje će izdvojiti od 400 do 500 KM. U susjednoj Hrvatskoj za smještaj u hotelu u istom rangu platit će od 1.000 do 1.200 KM, kako nam to potvrđuje i Davor Krešić, predstavnik Udruženja neumskih hotelijera.

Krešić nam kaže da je predsezona bila iznad svih očekivanja te da su najave za glavnu sezonu, ali i posezonu odlične.

– Rekao bih da je ovo prva „najnormalnija“ sezona nakon pandemije i ne možemo više očekivati neke skokove od 10, 20 posto, nego sasvim normalan rast od pet, šest posto – govori nam Krešić.

U Neumu, uz tradicionalno domaće goste, borave i oni iz brojnih evropskih zemalja, a vraćaju se turisti i s azijskog tržišta. Zanimljivo je da se vraćaju i turisti iz susjedne Srbije koji su Neum masovno pohodili tokom pandemije koronavirusa. Pogotovo je to izraženo, kako nam kaže Krešić, tokom vikenda, a nakon što je uspostavljena direktna linija Mostar – Beograd.

Za predstojeći vikend očekuje se povećan broj turističkih dolazaka, jer će mnogi građani zbog visokih temperatura osvježenje potražiti upravo na Jadranu.

– Popunjenost u hotelima za ovaj vikend je viša od 90 posto, u mojim hotelima gotovo da nema slobodnih soba – kaže nam Krešić.

Pet noćenja
Budući da je cijena za većinu građana polazna stavka, mnogi će smještaj potražiti kod privatnih iznajmljivača.

Tako četveročlana porodica u glavnoj sezoni može ljetovati za 1.100 KM u apartmanu u blizini plaže, koliko košta pet noćenja. U udaljenijim objektima od plaže pet noćenja košta od 650 KM pa naviše.

– Mi ćemo pravu sliku imati za nekih mjesec, kada očekujemo da će Neum biti pun. Vikendima i koji dan više imamo gostiju, ali budući da glavna sezona nije krenula, nezahvalno je govoriti kakva je popunjenost kod privatnih iznajmljivača – kazao nam je vlasnik jednog privatnog objekta u Neumu.

Jelo i piće skuplji
Cijene jela i pića u odnosu na prethodnu godinu su više, ali ne odudaraju značajnije od Mostara ili Sarajeva. Tako je cijena pizze od 12 do 16 KM, velika porcija ćevapa s pomfritom 15 KM, dok je hamburger za dvije KM jeftiniji. Riblja jela su do 24 do 60 KM.

Espreso kafa košta između 3 i 5 KM, točeno pivo od 5 do 9 KM, a sokovi od 4,5 do 6 KM. Iznajmljivanje ležaljki je 10 KM, a suncobrana 5 KM po danu, dok je npr. vožnja džet-skijem 50 KM za 10 minuta.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE