Utorak, 16 Jula, 2024

Albanska ministrica objasnila šta bi mogao biti razlog današnjeg nestanka struje u regiji

IZVORklix.ba

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku povodom današnjeg nestanka električne energije u regiji rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i BiH.

Kako je dodala, potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugerišu da su “velike količine energije u prijenosnom sistemu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem”.
Snabdijevanje električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljeno u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljih isključenja jer je potrošnja struje i nivo toplote i dalje visok, rekla je.

Nešto ranije je isti problem komentarisao i ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović koji je kazao da se kvar desio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje uslijed visoke temperature i samih visokih temperatura.

Osim BiH, Crne Gore i Albanije do prekida u električnoj energiji došlo je i u dijelovima Hrvatske i Srbije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE