Srijeda, 15 Maja, 2024

MUP USK najavljuje oštrije kontrole četvorocikala tzv. kvadova!

– U posljednje vrijeme sve je više saobraćajnih nezgoda na području Unsko-sanskog kantona u kojima sudjeluju vozači četvorocikala, poznatijih po nazivu kvadovi, zbog čega će ovdašnja policija pooštriti kontrolu takvih vozila.

Prema saznanjima, veliki broj takvih vozila u upotrebi, a da pri tome uopšte nisu registrovana.

“Svjedoci smo da se dolaskom ljepših dana sve veći broj tih vozila nalazi na našim putevima. U posljednje vrijeme imamo prijavljeno nekoliko nezgoda sa povredama, lakšim i težim, a prije izvjesnog vremena imali smo i smrtni slučaj u Cazinu”, istakao je Beganović.

Prema njegovim riječima, gotovo sve nesreće su se dogodile na nekategorisanim putevima kojima se kreću vozači kvadova i obično je riječ o brdskim i planinskim rutama.

“Također, imamo saznanja da se veliki broj saobraćajnih nezgoda sa ovim vozilima dešava, a da se takvi slučajevi ne prijavljuju policiji. Tada vlasnici saniraju štete, jer se obično radi o neregistrovanim vozilima”, ističe Beganović.

Dodaje kako mogu biti različito kategorisana i to kao laki i teški četvorocikl ili kao četvorocikl za prevoz tereta i četvorocikl za prevoz ljudi. Ovakva vozila su većini vozača velika nepoznanica, a zbog nepoznavanja njihovih karakteristika, propisa i pravila dešavaju se nesreće.

Njihovo korištenje je često u suprotnosti sa zakonima, jer se često dešava da kvadovima upravljaju lica bez položenog vozačkog ispita, pa čak i maloljetnici.

“Ono što naše građane interesuje jeste da se oni registruju i za kretanje po saobraćajnicama, kao i nekategorisanim putevima. Njihova registracija se podvodi pod radnu mašinu, odnosno traktor”, dodaje Beganović.

Kvadovi se najčešće koriste kao adrenalinska vozila za vožnju po nepristupačnim terenima, najčešće je to slučaj na popularnim planinskim lokacijama, gdje dolazi do nesreća, vrlo često i s fatalnim posljedicama, kao što je bilo nedavno na planini Kozari, kada je prilikom prevrtanja jedna osoba smrtno stradala.

“Zanimljivo je kako za takva vozila zaštitna kaciga nije obavezna iako policija sugeriše vozačima njeno nošenje zbog toga što vozilo nema karoseriju, te prilikom prevrtanja može doći do teških povreda, pa i smrtnih ishoda”, kaže Beganović.

Vožnja kvadovima je posljednjih godina postala veoma popularna i sve ih je više, a mnogi se počinju baviti i njihovim iznajmljivanjem.

Međutim, prilikom upravljanja mora se biti vrlo oprezan, jer je riječ o izrazito nestabilnim vozilima, posebno kada se voze nekategorisanim putevima, gdje često dolazi do nesreća.

Kako su nas upoznali iz policije USK, u narednom periodu biće poduzete zakonom propisane mjere kako bi se korištenje kvadova, ali i svih drugih vozila u saobraćaju, uvelo u striktne zakonske okvire.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE