Srijeda, 15 Maja, 2024

Mir mir niko nije kriv: Ko je Crna kravata u BiH, šta zna Tužilaštvo BiH

Mnogo je više toga što je Tužilaštvo dokazalo, osim što se tvrdi da je doživjelo debakl.

Uhapšeni šefovi Federalne uprave policije (FUP) nisu “krivi”.

Uhapšeni “biznismeni” isto. Nisu ni oni. Gordan Memija i ekipa. Svi nedužni. Tako barem tvrde advokati i pojedini političari. Ne svi. Samo neki

No, “Crna kravata”, akcija kodnog naziva SIPA-e i MUP-a KS uzdrmala je državu. Itekako.

Ovo je tek početak

Ovo je tek početak. Znaju to oni koji su uhapšeni. Ali, i oni koji će tek biti. Spisak je dug.

Istina, od 23 uhapšenih, troje je u pritvoru. Međutim, 10 ih je na mjerama zabrane. Za 10 je potvrđena opravdana sumnja. Od pranja novca do raznih zloupotreba rađenih za superkarte Dino i Tito. I Gordan Memija, za kojeg Elmedin Konaković (ne) opravdano tvrdi da nije ništa uradio, pod mjerama je zabrane. On je, dobio 320.000 eura.

Pod mjerama je i Tarik Zulović, ali i hercegovački “biznismen” Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšiću, Elmir Sarić, Smail Šikalo, lice koje potražuje peruansko pravosuđe zbog šverca kokaina.

Pod mjerama je i sarajevski “biznismen” Ermin Alomerović Kiki koji je priznao, kako tvrdi Tužilaštvo BiH krivično djelo, nabavku opreme za Specijalnu policiju FUP-a i to novcem od prodaje droge.

Pod mjerama su i Boško Jerković, Nedžad Suljević i Adna Helić, influenserica samoprozvana i samouslikana.

Za sve ove osobe Tužilaštvo tvrdi da su radili po uputama narkobosa Edina Gačanina.

Mnogo je više toga što je Tužilaštvo dokazalo, osim što se tvrdi da je doživjelo debakl. Debakl, istina, jeste doživjelo na šefovima policije, Vahidinu Munjiću i Mustafi Selmanoviću. I to nakon iskaza “ljutih” uposlenika FUP-a, od kojih je najmanje dvoje na Sky aplikaciji.

Ali, to je sada drugi dio istrage. “Grijeh” Tužilaštva BiH je što nije razdvojio predmete, u odnosu na policajce i ostale. Jer, Adnan Smajlović Lepi ili ti ga Pepi, sve je znao, zato je u Vojkovićima. I Sančez Jukić, koji ja prodavao narkotike.

S druge strane, nikome nije jasno u državi šta hoće Elmedin Konaković, lider NIP-a. Zašto je nervozan. Zašto se pretvorio u Dragana Mektića, koji drži pressice kao na traci. Pričom o mafiji, zloupotrijebio je državne institucije. Konakovića, iako napadaju mediji, napadaju kao lidera NIP-a, a ne kao šefa diplomatije.

Onda je potrebno da Konaković, fino ljudski, u prostorijama NIP-a tvrdi da njegov kum Memija ni on nemaju veze sa narkokartelima. Za to mu iza leđa BiH ne treba zastava BiH.

I da. Konaković se odlučio na napad na Tužilaštvo. Pravosuđe. “Režimske” medija, a čini vlast?! O kojim medijima govori?

Zna i Europol

Istina, ima pravo da se “brani” ali nema pravo da sve medije gura u isti koš. Konaković možda ni nema pravo da se miješa u istrage. I da na kraju, Tužilaštvo BiH valjda zna ko je Crna kravata u BiH. Zna i Europol.

Tužilaštvu ćemo ostaviti da raspetlja čvor u koji se zapetljao, ako jeste. I Ramu Isaka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE