Četvrtak, 16 Maja, 2024

Jučer održana svečana akademija povodom obilježava 60 godina postojanja Arhiva USK

Predstavnici Vlade USK na čelu s premijerom Nijazom Hušićem, te saradnicima s lokalnih novoa vlasti prisustvovali su svečanoj akademiji kojom Arhiv USK obilježava 60 godina postojanja.

Nakon formiranja Arhiva Bosne i Hercegovine 1947. godine, uslijedilo je osnivanje arhiva na području Bosne i Hercegovine.

BIHAĆ, 26. aprila – Uslijed toga, 15. aprila 1964. godine započeo je s radom Arhivski centar u Bihaću, pri Arhivu Bosanske krajine Banjaluka. S tim statusom djelovao je do 1981. godine kada je donesena Odluka o prihvatanju Samoupravnog sporazuma o osnivanju i finansiranju Radne organizacije Istorijski arhiv Bihać. U periodu 1994-1998. radio je kao Državni arhiv BiH – Odjeljenje Bihać, sa nadležnostima nad gradovima i općinama današnjeg Unsko-sanskog kantona.

Odlukom Skupštine USK od septembra 1998. godine djeluje kao Javna ustanova Arhiv Unsko-sanskog kantona, te se bavi čuvanjem, preuzimanjem i sređivanjem dokumentacije koja je od posebnog značaja za Kanton, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE