Ponedjeljak, 10 Juna, 2024

Kolika su odstupanja u cijenama kurbana ove godine: Ovan od 1.000, krava i do 4.500 maraka

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je jedan od najznačajnijih islamskih blagdana. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, a ove godine nastupa 16. juna i traje četiri dana. Njegova važnost ogleda se i u dijeljenju kurbanskog mesa siromašnima, prijateljima, komšijama.

Prijedlog Uprave
Istražili smo cijene kurbana u Bosni i Hercegovini, kao i na koji način možete donirati kurban onima kojima je to najpotrebnije. Veliki broj muslimana u BiH kolje kurban za sebe, pa se u tom slučaju meso dijeli na tri dijela – jedan se ostavlja za potrebe ukućana, drugi se dijeli kao sadaka siromašnima, a treći dio namijenjen je prijateljima i komšijama.

Rijaset Islamske zajednice u BiH prihvatio je prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM, s tim da postoje znatna odstupanja od te cijene kada je riječ o drugim načinima kupovine kurbana.

Tako muslimani mogu kupiti kurban mimo Islamske zajednice. U tom slučaju cijene su drugačije, pa u prosjeku ovan za kurban košta od 350 do 750 KM, u zavisnosti od težine i klase životinje, a cijena nerijetko može ići i do 1.000 KM.

Razgovarali smo s trgovcem kurbana iz Viteza, koji nam je pojasnio kako se kreću cijene.

– Ako želite ovnove, oni se kreću oko 650 do 750 KM. Cijene se razlikuju u odnosu na klasu, odnosno jesu li kurbani deblji i veći. Na stanju imam 70 komada, tek sam počeo prodavati – kazao nam je ovaj trgovac.

Mogućnost uplate
Kao kurban se može zaklati i krava koja vrijedi za sedam osoba. Krava košta od 3.000 pa sve do 4.500 KM.

Međunarodna humanitarna organizacija „Islamic Relief“ muslimanima nudi opciju da uplate svoj kurban za najsiromašnije zemlje, kao i one koje su trenutno pogođene ratom.

Cijena kurbana za Mali, Niger i Keniju je 165 KM, za Bangladeš, izbjeglice iz Mijanmara i Filipine 225 KM, za Pakistan, Nepal, Afganistan i Sudan kurban košta 300 KM, a za Etiopiju, Jemen, Južnoafričku Republiku i Indoneziju 430 KM.

Ukoliko želite donirati kurban u Siriju, morate uplatiti 700 KM, dok je za Palestinu 980 KM.

Jednom donacijom možete nahraniti između pet i deset porodica u potrebi, a cijene odražavaju ekonomski standard i tržišne cijene u zemljama u kojima „Islamic Relief“ obavlja podjelu, piše Avaz.

Raspodjela mesa
Uplatom kurbana putem Islamske zajednice kurbansko meso stiže do onih kojima je to najpotrebnije – povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U toku samog Bajrama veliki dio mesa raspodijeli se ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE