Utorak, 9 Aprila, 2024

Ko je bila Kejt Midlton prije nego što se udala za princa Vilijama

IZVORavaz.ba

Velika Britanija je u šoku zbog vijesti o 42-godišnjoj princezi koja je već godinama jedan od najomiljenijih članova britanske kraljevske porodice.

Svi svjetski mediji jutros na naslovnoj strani imaju princezu Kejt (Kate), buduću englesku kraljicu, koja je sinoć objavila da boluje od raka te da trenutno prolazi kroz hemoterapiju.

Velika Britanija je u šoku zbog vijesti o 42-godišnjoj princezi koja je već godinama jedan od najomiljenijih članova britanske kraljevske porodice. Princeza Kejt, supruga je budućeg kralja Ujedinjenog kraljevstva i majka njegovog nasljednika princa Džordža (George).

Najobrazovanija kraljevska nevjesta u historiji
Udajom za princa Vilijama (William) 2011. godine postala je vojvotkinja od Kembridža, a nakon smrti kraljice Elizabete kralj Čarls (Charles) joj je dodijelio titulu princeze od Velsa koju je prije nje koristila princeza Dajana (Diana).

U trenutku udaje za budućeg kralja bila je najobrazovanija kraljevska nevjesta u historiji i jedina pučanka koja se udala za nasljednika britanske krune u posljednjih 300 godina.

U braku s Vilijamom rodila je troje djece Džurdža, Šarlot (Charlotte) i Luisa (Louis).

Potomak je rudara i kći stjuardese
Za razliku od svoje svekrve Dajane, i ostalih kraljevskih nevjesta u 20. stoljeću, Kejt Midlton (Middleton) je prije udaje za princa bila pučanka. Iako dolazi iz dobrostojeće porodice, Midltonovi su u Velikoj Britaniji smatrani srednjom klasom. Porodica njene majke u prošlosti su bili rudari, a njezina majka Karol (Carole) je bila stjuardesa prije udaje za njezinog oca.

Britansko plemstvo na Kejt nije gledalo s naročitim simpatijama, a u tome su navodno prednjačili prijatelji princa Vilijama koji su se izrugivali činjenici da je majka njegove djevojke stjuardesa.

Kejt Midlton diplomirala je historiju umjetnosti 2005. godine na slavnom univerzitetu St Andrews gdje je i upoznala budućeg supruga. Prije zaruka radila je u marketingu i prodaji porodične firme. Zaljubljenica je u fotografiju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE