Četvrtak, 18 Jula, 2024

‘Kamen i umjetnost’ u dvorcu iznad Une: U starom gradu Ostrožac održava se 57. po redu ‘Kolonija skulptora’

Kolonija skulptora „Ostrožac”, jedna od najdugovječnijih kulturnih manifestacija u zemlji, ove godine održava se 57. put, potvrđujući svoju vitalnost i značaj za umjetničku scenu Bosne i Herceglovine. U okviru manifestacije, otvorena je i Izložba naziva „Kamen i umjetnost“. Događaj su organizovali Centar za kulturu i turizam Cazin, uz partnerstvo Grada Cazina i Muzeja USK-a…

CAZIN, 03. juna – Za svog dosadašnjeg bivstvovanja, Kolonija skulptora Ostrožac postala je prepoznatljiv kulturološki brend, ne samo u Bosni i Hercegovini već i svijetu. Toga su svjesni u Gradskoj upravi Cazina, a kako nam je kazao savjetnik gradonačelnika Jusuf Bajraktarević, Cazin se ponosi kulturno-historijskim i graditeljskim naslijeđem kao što je Dvorac Ostrožac jer pored svih neupitnih vrijednosti snaži identitet ovdašnjih ljudi i njihove historije.

Demonstracija rada s bihacitom pružila je svima uvid u tehničke aspekte izrade skulptura, ali i u umjetničku viziju i posvećenost umjetnika. Pokazao je to na djelu jedan od najboljih bh. kipara, Adis Fejzić, koji nam je uz ostalo kako ove godine radi više figurativno u kreaciji jednog kontrasta između skulptura.

Izložba „Kamen i umjetnost“ koja je zvanično otvorena u okviru manifestacije, prikazuje arhivske fotografije nastale 70 i 80ih godina. Ova retrospektiva donosi prisjećanje na bogatu historiju ovoga kraja, ističući kontinuitet i evoluciju skulptorskog izraza kroz decenije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE