Srijeda, 15 Maja, 2024

Kad se svjetla pogase: Evo zašto neki vole voditi ljubav u mraku

IZVORavaz.ba

Anketa provedena među 2.000 odraslih Britanaca pokazala je da je svaki deseti odbio spolni odnos s potencijalnim partnerom jer nije htio ugasiti svjetlo. Nešto manje od desetine njih svjetlo gasi radi uštede električne energije, dok oko 25 posto njih voli mrak jer tako mogu pustiti mašti na volju.

Zbog štednje
Veća je vjerovatnost da će se muškarci upustiti u seks pod svjetlima nego žene, no kad je riječ o onima koji gase svjetla zbog štednje, dvostruko je vjerovatnije da će ostati kod svoje namjere da štede.

Portparol kompanije Utilita Energy, koja je naručila istraživanje, kaže kako svi očigledno imamo svoje razloge za gašenje svjetla u spavaćoj sobi., piše 24sata.hr.

– Razumljivo je da se neki ljudi mogu osjećati samosvjesno, dok je nekima neugodno s upaljenim svjetlima tokom intimnih trenutaka. No, treba reći da bi seks stvarno trebao trajati dugo da bi gašenje svjetala imalo značajniji utjecaj na vaš račun za električnu energiju – kaže u šali.

Treba naglasiti da seks nije jedina ‘aktivnost’ kojoj Britanci pristupaju štedljivo. Tako istraživanja pokazuju da svaki deseti Britanac redovno čisti kuću bez upaljenih svjetala. Polovina njih (51 posto) riskirat će noću i ići na zahod bez paljenja svjetla, a 27 posto njih se svako rano jutro odijeva u polumraku sobe.

Ima i raspinih
Ima oni koji su do kasno radili za laptopom ili igrali igrice bez paljenja svjetla, čitali u krevetu (uz baterijsku lampicu), pa i onih koji su kuhali ili skidali šminku.

Postoje i oni rasipni: Oko 16 posto Britanaca kaže da ‘uvijek’ ostavljaju upaljena svjetla u kući kad navečer izlaze. Petina to čini kako bi kućni ljubimci mogli vidjeti oko sebe, uprkos tome što je većina mačaka i pasa savršeno sposobna za kretanje u mraku. Za polovinu Britanaca to je stvar sigurnosti, odnosno pokušaja da odbiju potencijalne provalnike, prenosi The Sun.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE