Srijeda, 15 Maja, 2024

Imate visok pritisak? Znate li kako ga najbrže sniziti bez lijekova

Svaka osoba s visokim krvnim pritiskom može postići regulaciju svojeg pritiska upotrebom neke od više vrsta lijekova, ali liječenje svakog pojedinog bolesnika treba biti individualno.

IZVORklix.ba

Visokim krvnim smatra se vrijednost od 140 mmHg ili više (za gornju vrijednost), to jest 90 mmHg ili više (za donju). Kod povišenog krvnog tlaka, najčešće su povišene obje vrijednosti. Ako su vam vrijednosti visoke, trebate znati kako sniziti tlak.

Povišen krvni pritisak bolest je modernog doba i svaki čovjek će se naći u situaciji da mu je pritisak povišen. U tim situacijama potrebno je što hitnije opustiti mišiće.

Lagano stavite vrhove prstiju liniju iza ušne resice do sredine ključne kosti. Nemojte pritiskati niti masirati, već lagano prolazite od gore do dolje tim područjem. Ponovite to s obje strane po deset puta.

Vrhove prstiju stavite na lice na razini ušne resice, na udaljenosti pola centimetra od uha u pravcu prema nosu. Masirajte tu točku po minutu i to sa svake strane lica. Nije bitno u kojem smjeru, samo je bitno da imate osjećaj pritiska na određenu točku.

Također, i ovo namirnice će vam pomoći u regulaciji visokog pritiska:

bijeli i crveni luk,

hurme

tamna čokolada,

cvekla,

laneno ulje,

maslinovo ulje,

jabučni ocat,

krastavac,

zob,

celer,

crveno bobičasto voće,

namirnice bogate kalijem.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE