Srijeda, 15 Maja, 2024

Borrell tvrdi da će četiri evropske zemlje priznati Palestinu, ali ne i Belgija

IZVORklix.ba

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, poručio je danas da će Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro zvanično priznati Palestinu kao državu, što bi moglo potaknuti i druge zemlje EU da isto urade.

Pozvao se na španskog ministra Josea Manuela Albaresa da će ta zemlja zvanično priznati Palestinu.
Borrell je priznao i poteškoće zemalja EU da se usaglase o ovom pitanju.

Naveo je da Belgija neće u ovom trenutku priznati Palestinu, ali da se ne isključuje ista mogućnost u budućnosti.

Borrell je izjavio kako je priznanje “simboličan korak političke prirode” koji, iako ne implicira promjenu na terenu, prenosi obavezu “traženja rješenja”.

Podsjetimo i da je slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon jučer potvrdila da je vlada te zemlje pokrenula proceduru za priznanje nezavisne, suverene države Palestine.

Palestinska kandidatura za članstvo u UN-u bi trebala biti podržana danas u Generalnoj skupštini UN-a.

Glasanje Generalne skupštine od 193 člana suštinski ne može promijeniti status Palestine jer zahtjev za punopravno članstvo u UN-u prvo treba da odobri Vijeće sigurnosti, ali će biti odličan pokazatelj podrške koju Palestina uživa u svijetu.

Diplomate smatraju da će nacrt teksta vjerovatno dobiti potrebnu podršku za usvajanje.

Iako se usvajanjem ne može postići mnogo na planu priznanja Palestine, nacrt rezolucije, koji se stavlja na glasanje u petak, Palestincima će dati neka dodatna prava i privilegije, poput mjesta među članicama UN-a u skupštinskoj dvorani, ali bez prava glasa.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE