Petak, 12 Aprila, 2024

Hanka Paldum najavljujući koncert u Mostaru govorila o Sidranu: Njegova istina nije godila mnogima

IZVORklix.ba

Hanka Paldum uveliko se priprema za koncert u Mostaru koji je zakazan za prvi dan Bajrama u dvorani “Midhad Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru, a najavljujući koncert prisjetila se i Abdulaha Sidrana.

Ovaj muzički događaj bit će završnica manifestacije “Ramazan u Mostaru”, koju organiziraju Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”, Kulturnim centrom Mostar- Sjever i Domom kulture Blagaj.
“Nakon duže vremena imat ću ozbiljan koncert u Mostaru koji sam priželjkivala već odavno, a u ovoj dvorani pjevat ću nakon tri decenije. Ovo je ozbiljan projekat kojem pristupamo krajnje profesionalno i na bini sa mnom će biti moj veliki orkestar sa pratećim vokalima. Koncert će trajati dva sata, a na repertoaru će se, uz moje najveće hitove, naći sevdalinke i ilahije. Publika očekuje najbolje od mene i moram opravdati njihovo povjerenje”, kaže Hanka Paldum.

Bajramski koncerti, kako naglašava, imaju posebnu težinu, a našu Hanku raduje činjenica da će u Mostar doći njena vjerna publika iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske.

Hanka priznaje da je na slatkim mukama zbog odabira repertoara

“Na društvenim mrežama su mi se javili brojni ljubitelji mojih pjesama i doći će u Mostar iz svih krajeva BiH, ali i iz Zagreba i Dubrovnika. Na bajramskom koncertu 10. aprila interpretirat ću i sevdalinke “Oj Mostaru moj beharu”, “Lijepi li su mostarski dućani” i “Čudna jada od Mostara grada”. Bit će još divnih pjesama. Na slatkim sam mukama kako da sklopim repertoar. Jednu pjesmu ubacim i tako u krug. Mnogo laķše bi mi bilo da koncert traje tri sata”, nastavlja Paldum.

Za Hanku mjesec ramazan uvijek je poseban period. Bosanskohercegovačka diva sevdaha se tada povlači iz javnosti te obavlja sve vjerske dužnosti vezane za ovaj sveti mjesec.

“Ramazan provodim uglavnom u krugu porodice i prijatelja, sve kako Bog zapovijeda. Tako je najljepše. Iftarim uglavnom kod kuće sa svojim najbližim i najdražim. Topa, čorba, slani i slatki bosanski specijaliteti se pripremaju svaki dan. Uvijek malo više pripremimo pa ne pojedemo sve. Drago mi je kada su sa nama i komšije i prijatelji i da podijelimo nafaku zajedničku. Iftar je slađi i veći je bereket kada ima više ljudi”, govori Hanka.

Paldum je bila jedna od onih koji su se oglasili odmah po smrti Abdulaha Sidrana, a sad priznaje da ju je izuzetno potresla njegova smrt.

“Jednostavno, nisam mogla vjerovati. Veliki je to gubitak, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već za svakog normalnog čovjeka. Sidran se cijeli život borio za istinu i pravdu. Njegova istina nije godila onima koje nije briga za narod, znao je izgovoriti u pravom momentu, bez straha hoće li se nekom dopasti. Nikada se nije nikom dodvoravao i podilazio. Bio je direktan i iskren i takvog treba da ga pamtimo. Sidran je bio slabašnog zdravlja, ali se toliko borio. Imao je unutrašnju snagu koja ga je održavala”, kaže na kraju Hanka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE