Utorak, 14 Maja, 2024

Greška koju nikad ne smijete napraviti sa svojim pasošem

Doista, mnoge zemlje zahtijevaju da vaš pasoš ima određeno vrijeme valjanosti nakon predviđenih datuma vašeg putovanja.

“Mnoge zemlje, posebice one u Aziji i na Bliskom istoku, zahtijevaju šestomjesečnu valjanost nakon datuma vašeg putovanja – što znači da ako putujete u Vijetnam u julu, na primjer, vaš pasoš mora vrijediti najmanje do januara“, objasnila je Katy Nastro.

“Ako stignete u zračnu luku i pokušate ući na svoj let, neke vam zrakoplovne tvrtke čak neće dopustiti da se ukrcate bez ovog vrlo važnog vremenskog ograničenja, u kojem slučaju riskirate da uopće možete krenuti na putovanje.”

Svaka zemlja ima drugačiji rok valjanosti pasoša, pa se međunarodni putnici moraju upoznati s ovim pravilima prije rezerviranja putovanja.

“Kada neke zemlje također zahtijevaju vizu i daju višegodišnju papirnatu vizu, mogu zahtijevati najmanje jednu godinu ili više valjanosti”, rekao je David Alwadish, osnivač i izvršni direktor službe za putovnice i vize Concierge ItsEasy.com. Poseban zahtjev ovisi o nizu čimbenika, uključujući imigracijsku politiku zemlje, bilateralne sporazume i razmatranja sigurnosnih rizika, piše HuffPost.

“Stoga je ključno da putnici temeljito provjere zahtjeve za ulazak u određenu zemlju koju planiraju posjetiti kako bi osigurali usklađenost s propisima o valjanosti pasoša”, naglasio je Alwadish. On i Nastro primijetili su nedostatak razumijevanja oko pravila valjanosti pasoša.

“Uobičajeno je da ljudi nisu svjesni pravila valjanosti pasoša od tri ili šest mjeseci prije odlaska na putovanje, posebno među onima koji ne putuju često ili se s tim nisu ranije susreli”, rekao je Alwadish.

“Pravilo se možda neće dosljedno provoditi u svim zemljama, što uzrokuje zablude među putnicima. I na kraju, zahtjevi za valjanost pasoša možda nisu dobro objavljeni, što dovodi do niže svijesti među putnicima.”

Koji je razlog za ove zahtjeve?
“Ovi zahtjevi osiguravaju da posjetitelji imaju važeću putovnicu za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, kao i za međurazdoblje u slučaju neočekivanih kašnjenja ili produljenja”, objasnio je Alwadish. Možda ste planirali dvosedmični boravak u južnoj Francuskoj, na primjer, ali možda nakon nekoliko dana shvatite da zapravo želite ostati dva mjeseca. Ili se možda dogodi nešto što je izvan vaše kontrole.

“Ovo je uglavnom iz predostrožnosti”, rekao je Nastro.

“Recimo da se ozbiljno razbolite ili doživite nesreću i onda morate ostati u toj zemlji duže nego što ste namjeravali. Ako vaša pasoš istekne tokom ovog neplaniranog vremena, to može uzrokovati mnoge problema prilikom pokušaja izlaska iz zemlje.”

Razdoblje valjanosti pasoša za međunarodne turiste pruža dodatnu olakšicu u slučaju da pretrpite ozljedu zbog koje neko vrijeme ne možete letjeti ili odgodite povratak iz drugih ličnih razloga. Bitno je uzeti u obzir činjenicu da bi se planovi mogli promijeniti.

“Zemlje određuju minimalno tri ili šest mjeseci važenja pasoša za strane posjetitelje kako bi se olakšale učinkovite imigracijske procedure, pojačale sigurnosne mjere i poboljšalo upravljanje hitnim slučajevima”, rekao je Alwadish.

“Ovo osigurava da posjetitelji imaju važeću putnu ispravu tokom cijelog boravka i mogu učinkovito reagovati na nepredviđene okolnosti. Nadalje, ovi zahtjevi promiču pravednost i reciprocitet u viznim politikama, potičući uravnotežene odnose među zemljama.”

Specifično trajanje razlikuje se od zemlje do zemlje i nema svako odredište ove zahtjeve.

“Na primjer, meksička vlada zahtijeva da vaš pasoš vrijedi samo tokom cijelog putovanja, a ne nakon putovanja”, rekao je Alwadish.

Kako provjeriti možete li putovati
“Za mnoge ljude to nije problem jer vam pasoš traje 10 godina”, rekao je Nastro.

“Međutim, kada shvatite da je godina u kojoj vam ističe pasoš, možda ćete se suočiti sa šestomjesečnim rokom, ovisno o tome kamo putujete. Ima smisla jednostavno proći kroz proces obnove prije nego kasnije.”

Preporučila je da obnovite svoj pasoš godinu dana prije isteka kako biste znali da je sve riješeno na vrijeme.

“S ubrzanom obradom i rekordno niskim vremenom čekanja, najvjerovatnije ćete novi pasoš dobiti prije očekivanog vremena”, dodao je Nastro. Kada su u pitanju pasoši i drugi važni putni dokumenti, napredno planiranje je glavna stvar.

“Dok neke zemlje provode jedinstvena pravila za sve strane posjetitelje, druge mogu imati različite zahtjeve ovisno o državljanstvu posjetitelja ili posebnim ugovorima o vizama”, rekao je Alwadish. “Važno je da putnici provjere uvjete za ulazak u zemlju odredišta kako bi razumjeli sve varijacije temeljene na nacionalnosti.” Preporučio je da pregledate web stranicu veleposlanstva ili konzulata u svojoj domovini za mjesto koje želite posjetiti. Većina pruža detaljne informacije o zahtjevima za ulazak stranih posjetitelja.

Također možete pogledati web stranicu State Departmenta ili putne savjete imigracijskih vlasti na vašem odredištu. Kada dobijete tu informaciju, usporedite datum isteka putovnice s planiranim datumima putovanja..

“Za uspoređivanje s pravilima valjanosti zemlje, počnite od dana kada se vratite i dodajte broj mjeseci potrebnih za valjanost”, rekao je Alwadish. “Pravilo je obično tri do šest mjeseci od dana kada se vratite, a ne od dana kada odete.”

Obavezno provjerite i pravila aviokompanije kojom letite, posebno ako imate samo četiri ili pet mjeseci valjanosti putovnice nakon datuma povratka kući.

“Ako nemate šest mjeseci valjanosti počevši od datuma kada se vratite s putovanja, aviokompanija ima moć odbiti vas, bili u pravu ili u krivu”, rekao je Alwadish.

“Trebali biste ih nazvati i zamoliti ih da unesu bilješku u sustav u vezi s ovim problemom kako bi bili upoznati s tim prije vašeg dolaska u zračnu luku.”

Potvrdite da vaš pasoš ima dovoljno praznih stranica i da nije oštećena. Ako ste nedavno promijenili ime zbog braka, razvoda ili nekog drugog razloga, to će također morati odražavati vaša putovnica. Ne zaboravite provjeriti je li za vaše odredište potrebna viza ili elektronička autorizacija putovanja. U slučaju da se pojavi problem, postoje načini da svoje putne isprave nabavite u žurbi, ali možete izbjeći dodatni stres i gnjavažu ako obavite nekoliko dodatnih provjera unaprijed. Zatim se samo opustite i uživajte u svom međunarodnom odmoru.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE