Petak, 17 Maja, 2024

Gorica Dodik pokušava izbjeći američke sankcije: Firmu prebacila na supruga

Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide upravo u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme
Gorica Dodik, kćerka predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, prebacila je preduzeće “Agro Voće” na supruga Pavla Ćorovića.

Ovo preduzeće, koje je donedavno bilo u vlasništvu Dodikove kćerke našlo se na američkoj crnoj listi, zbog čega su im ugašeni svi računi u bankama.

Prema zvaničnim podacima računi firme “Agro Voće”, koja se bavi gajenjem jezgričastog i koštunjičavog voća, su i dalje ugašeni, tačnije njih šest.

Posljednji blokirani račun je u Atos bank a.d. Banja Luka.

Gorica je supruga postavila na poziciju direktora bez ograničenja ovlašćenja.

Podsjetimo, banke u RS i FBiH počele su krajem prošlog mjeseca sa gašenjem računa pravnim i fizičkim licima koja su na američkoj crnoj listi, odnosno pod sankcijama SAD, a do toga je došlo nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima.

Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide upravo u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE