Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Dodik o promjeni imena Srebrenice: Nemam ja tu šta uraditi, svidjelo se Bošnjacima ili ne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je u Srebrenici pokrenuta ideja o promjeni njenog naziva i ako Skupština opštine donese odluku da ga mijenja, RS će donijeti zakon i proglasiti ga važećim.

IZVORklix.ba

Dodik je istakao da je ljudima koji tamo žive “dosta etiketa koje se vezuju za taj toponim.”

“Smatram da ljudi imaju pravo da se izjasne o tome. Po proceduri koja je određena zakonom, ako Skupština opštine Srebrenica donese odluka da se mijenja to ime u neko drugo, onda će Republika Srpska donijeti zakon i proglasiti ga važećim. Nemam ja tu šta da radim, bez obzira da li se to svidjelo Bošnjacima”, naveo je Dodik.

Dodik je za TV “Prva” rekao da će to, sudeći po reakcijama Bošnjaka, sada sigurno biti top tema i naveo da je dugo bilo nastojanje da se prefiks “bosanski” stavi u što više naziva, uključujući i Aleksandrovac u kom on živi.

“I kada smo prije desetak godina ukinuli te prefikse, to je bila ludnica. Oni stalno zloupotrebljavaju taj prefiks”, objasnio je Dodik.

Dodik je rekao da Srbe boli to što su srpske opštine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac ostali u Federaciji BiH, ali da će RS poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom, ni u jednom drugom smislu, te dodao da granica na Drini postoji samo kao administrativna.

U osvrtu na presudu bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, Dodik je rekao da je ona nevjerovatna, a da iz nje proizilazi koliko je sve pod kontrolom američke elite.

On je naveo da bi bilo dobro da, bez obzira na okolnosti u kojim se našao Trump pobijedi, na predstojećim predsjedničkim izborima i da Srbi tada pokušaju da restartuju odnose sa SAD.

On se u kontekstu suđenja Trumpu osvrnuo i na sudski postupak koji se protiv njega vodi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći da je pristao da u njemu učestvuje samo da bi pokazao koliko je to besmisleno.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE