Petak, 17 Maja, 2024

Buljubašić o uvođenju ‘blok tarifa’: “Ako vam ne treba sijalica u hodniku, nemojte je paliti

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je prijedlog Uprave ovog preduzeća o uvođenju tzv. blok tarifa za obračun cijena električne energije, koji bi trebao koliko sutra biti upućen FERK-u koji mora odobriti zahtjev, potvrdio je za BHRT direktor EPBiH Sanel Buljubašić.

Buljubašić je kazao da duži period “nagovještavamo pokretanje tarifnog postupka kod regulatora”.

“Razmatrali smo više opcija i na kraju su se i Uprava i Nadzorni odbor opredijelili da ipak idemo sa ‘blok tarifama’. Kako smo i dosad govorili, cilj je, prevashodno, da se građani navikavaju da štede energiju. Elektroprivreda je u ovom periodu prinuđena na takav način štednje”, rekao je Buljubašić.

Objašnjava da je prva ‘blok’ tarifa ona u kojoj je potrošnja do 268 kWh mjesečno.

“To je tarifa koja je i dosad bila u nekoj zaštićenoj kategoriji. Tu imamo preko 430 hiljada korisnika i u toj tarifi neće doći do poskupljenja. Sljedeća tarifa ide od 268 do 1000 kWh i u okviru te tarife imamo kategoriju potrošača čiji računi pedeset posto, pa i više, sežu od 50 do 80 KM i tu će biti neko povećanje cijene od pet do osam KM. I imamo tarifu sa ispod tri posto potrošača koji prelaze iznad 1.000 kWh mjesečno”.

Intencija Elektroprivrede BiH je, naveo je Buljubašić, da građane zamole da 2024. godinu štede energiju kako ne bismo bili prinuđeni da tokom ove godine kupujemo električnu energiju na tržištu. Naglasio je kako povećanje cijene struje ide od 268 kWh do 1000 kWh, u zavisnosti od kategorije potrošnje – visoke ili niske tarife.

“Nije nam intencija, odnosno nije tako zahtjev koncipiran prema FERK-u da naplaćujemo ako pređete iz prve u drugu tarifu, da naplaćujemo sve po cijeni druge. Po drugoj cijeni naplaćujemo samo razliku za onaj dio koji pređete iz jedne u drugu, odnosno iz druge u treću tarifu”, rekao je Buljubašić.

Potvrdio je da će zahtjev o uvođenju “blok” tarifa danas, 9. aprila, biti predat FERK-u.

“Očekujemo odgovor u roku od 60 dana. To je neka zakonska obaveza i pravila koja FERK poštuje. Kakav će biti ishod ja uistinu ne mogu reći s obzirom da je FERK nezavisni regulator”, rekao je Buljubašić.

Navodi kako se ovdje ne može govoriti o diskriminaciji krajnjih kupaca.

“Po pravilniku FERK-a, mi imamo mogućnost da, osim visoke i niske tarife, podnesemo zahtjev da se definiše cijena u odnosu na količinu potrošene električne energije. Mi koristimo to pravo i podnijeli smo takav zahtjev”.

Buljubašić navodi da postoji mnogo načina na koji se može štediti.

“Svako u svom domaćinstvu određuje mjere štednje. Njemačka je, naprimjer, prije par godina uvela da se zagrijavanje radnih prostorija sa 20 smanjuje na 19 stepeni. Kako da mi štedimo? Da parafraziram, ako vam ne treba sijalica u hodniku, nemojte je paliti, koristite je tamo gdje boravite. Ako u okviru niske tarife građani pokušaju koristiti što više energije, i to je jedan vid uštede, zatim ugradnja štednih sijalica, ima tu mnogo načina”, rekao je Buljubašić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE