Četvrtak, 16 Maja, 2024

BHmeteo objavio važnu poruku za građane – tiče se vremenske prognoze za srijedu

Narednih dana povratak poprilično nestabilnog vremena iznad većeg dijela zemlje uz lokalno pljuskove sa grmljavinom i vremenske nepogode, najavili su danas, 6. maja, i na stranici BHmeteo.

Kako ističu, sutra (7. maja) nakon stabilnog prijepodnevna, u poslijepodnevnim satima dnevnim razvojem naoblake lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Nestabilnosti se očekuju uglavnom duž sjevernog pojasa zemlje, odnosno u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. U srijedu (8. maja) nestabilnosti se šire na veći dio zemlje.

“Srijeda potencijalno ‘opasan’ dan za pojedine brdsko-planinske krajeve zemlje. Uz dosta vlage u atmosferi i slaba visinska strujanja, dolazilo bi do pojave lokalnih, ali stacioniranih pljuskova nad istim područjem. Oni bi donosili veću količinu padavina u relativno kratko vrijeme uz mogućnost bujičnih poplava.

Ipak, zbog same prirode pljuskova i njihove lokalnosti za očekivati je velike razlike u količinama padavina na malom području. Tako, recimo, jedan dio sela moze proći uz sasvim mizerne količine kiše, a drugi dio uz bujičnu poplavu”, navodi se na stranici.

Nestabilno vrijeme uz promjenjivu oblačnost i lokalno pljuskove zadržalo bi se do kraja sedmice, dodaju, prognoziravši do srijede relativno toplo, a od četvrtka nešto osjetniji pad temperatura uz buru i sjeverac.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE