Srijeda, 10 Aprila, 2024

24. redovna sjednica: U Bihaću zasjedala Vlada USK

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave Vlada Unsko-sanskog kantona, na sjednici održanoj danas u Bihaću, utvrdila je Nacrt Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Unsko-sanskom kantonu, i uputila ga Skupštini Unsko-sanskog kantona na razmatranje.
Osnovna svrha donošenja Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Unsko – sanskom kantonu je sistemska prevencija, suzbijanje i borba protiv korupcije.
Zakonom se propisuju obaveze nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu u vršenju javnih funkcija, pravila o prevenciji, utvrđivanju i odlučivanju o sukobu interesa u vršenju javnih funkcija.
Ovim Zakonom se osigurava zabrana vršenja nespojivih javnih funkcija, prevencija sukoba interesa i koruptivnog djelovanja u vršenju javne funkcije, zaštita integriteta javne funkcije, definisanje mjera za unaprjeđenje integriteta, zaštita lica koja prijavljuju korupciju u institucijama i jačanje organa koji imaju nadležnosti u oblasti prevencije, suzbijanja i borbe protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu i osiguranja efektivne, kvalitetne i pravovremene zaštite prijavitelja korupcije i propisuje se obaveza odgovornog ponašanja u vršenju javnih funkcija.
Usvajanje ovog Zakona jedan od osnovnih strateških ciljeva definiranih Strategijom za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona 2023 – 2025.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE