Srijeda, 15 Maja, 2024

Znate li ko je dječak s fotografije? Postao je jedan od najznačajnijih bh. pisaca

IZVORklix.ba

Možete li prepoznati dječaka s ove fotografije snimljene 1926. godine? Postao je jedan od naših najznačajnijih pisaca.
Riječ je o Branku Ćopiću. Rođen je 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu je pohađao u Banjoj Luci i Sarajevu te je završio u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je diplomirao 1940. godine.

Iza njega su ostala mnoga djela, a među najpoznatijim su: “Major Bauk”, “Prolom”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Bosonogo djetinjstvo”, “Gluvi barut”, “Orlovi rano lete”, “Ne tuguj bronzana stražo”, “Magareće godine”, “Osma ofanziva”, “Bašta sljezove boje” i brojne druge.

Najviše svojih djela napisao je za djecu, a njegov opus može se pronaći na više od 30 svjetskih jezika.

Krajem prošle godine je u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj u Beogradu otvorena izložba pod nazivom “Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta”. Naročito je zanimljivo to što posjetitelji mogu vidjeti originalni rukopis “Ježeve kućice” iz 1946. godine.

Iz muzeja su naveli da “Ježeva kućica” zauzima posebno mjesto u sjećanjima na djetinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji i da danas, sedam decenija nakon objavljivanja, ovo književno djelo predstavlja polje identifikacije, dijeljeno mjesto sjećanja i jak okidač za nostalgiju.

“Polazeći od ikoničnog statusa koji ima u kolektivnom pamćenju i turbulentne historije odnosa prema ovoj poemi i njenom piscu, kreirana je izložba koja ima za cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom naslijeđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas, istovremeno otvarajući pitanja o značaju doma, odnosa prema bliskoj prošlosti, zajednicama kojima pripadamo, ksenofobiji, sjećanju, nostalgiji, mentalnom zdravlju…”, između ostalog je napisano.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE