Utorak, 9 Aprila, 2024

Zimbabve: Uhapšen 56-godišnji “prorok”, spašeno 250 zlostavljane djece

Policija Zimbabvea saopćila je da je uhapsila muškarca koji je tvrdio da je prorok jedne apostolske sekte u kompleksu u kojem je više od 250 djece korišteno kao jeftina radna snaga i gdje su vlasti pronašle 16 neregistrovanih grobova.

Glasnogovornik policije Paul Nyathi je naveo da je Ishmael Chokurongerwa (56), samozvani prorok, predvodio sektu sa više od 1.000 članova na farmi oko 34 km sjeverozapadno od glavnog grada Hararea.

Djeca, koja su sada spašena, korištena su za obavljanje raznih fizičkih aktivnosti za dobrobit rukovodstva sekte, tvrdi on. Od 251 djece, 246 nije imalo izvod iz matične knjige rođenih.

“Policija je utvrdila da sva djeca školskog uzrasta nisu pohađala formalno obrazovanje i da su bila izložena zlostavljanju kao jeftinoj radnoj snazi, radeći fizički rad u ime podučavanja životnim vještinama”, tvrdi Nyathi.

Policija je saopćila da su među otkrivenim grobnicama i grobnice sedam beba čiji ukopi nisu registrovani kod nadležnih organa.

Rekao je da su policajci u utorak izvršili raciju u hramu.

Chokurongerwa, koji je sebe nazvao prorokom Ishmaelom, uhapšen je zajedno sa sedam njegovih pomoćnika zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje maloljetnika.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE