Četvrtak, 16 Maja, 2024

Zanimljiv fenomen zabilježen u Međunarodnom fenološkom vrtu Sarajevo

IZVORklix.ba

Natprosječno toplo vrijeme posljednjih par mjeseci u Bosni i Hercegovini uzrokovalo je izuzetno rani početak vegetacije, što je najranije od kada postoje fenološka praćenja u zemlji.

Kako kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u Međunarodnom fenološkom vrtu Sarajevo, forzicija (lat. Forsythia suspensa), biljka koja je postala svojevrsni simbol proljeća, prošla je kroz faze cvjetanja i listanja do kraja marta, dosežući apsolutni rekord u svojoj vegetacijskoj sezoni.

Međutim, uprkos ovoj značajnoj promjeni, mjesec april nas podsjeća da priroda uvijek ima svoje iznenađenje. Aktuelne vremenske prilike koje obilježavaju april pokazuju nam njegovu “nepredvidivu narav”.

Fotografije iz fenološkog vrta jasno prikazuju da su slični fenomeni zabilježeni i u proteklim godinama, podsjećajući nas da se priroda uvijek prilagođava i mijenja u skladu sa svojim ritmom.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE