Utorak, 9 Aprila, 2024

VIDEO Zamak knezova, begova i grofova: Ostrožačka tvrđava odolijeva zubu vremena duže od sedamsto godina!

Tvrđavom Ostrožac su hodili i knezovi, i begovi, i grofovi! Monumentalno zdanje bh. historije čeka na obnovu!

Hadžifejzović: „Najpoznatija tvrđava je Ostrožac iz 1286. godine! Bila je u posjedu knezova Babonića, Beširevića, pa Von Berksa! Sarajevskom deklaracijom zahtijevamo: to se veličanstveno zdanje pod hitno mora staviti u funkciju! To je naš jedini pravi zamak!“
Tvrđava Ostrožac izgrađena je 1286. godine i bila je u posjedu knezova Blagajskih Babonića – hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vladala ovim mjestom. U godinama koje su uslijedile, Ostrožačka tvrđava prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1522. Dolaskom Osmanlija na ove prostore – dolazi u ruke ove imperije. Međutim, od kraja XVII stoljeća ovdje je bilo sjedište Ostrožačke kapetanije. Kulturnohistorijski značaj ovog impozantnog dvorca ogleda se u činjenici da su njime gospodarili i knezovi, i grofovi, i begovi… Jedan od direktnih potomaka begovske loze Beširevića jeste prof. Bahrudin. Njegova je porodica ovom tvrđavom vladala punih trista godina… a nakon begovata Beširovića, dolazi i grof Lothar von Berks!

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE